Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Twee personen zitten op een picknick kleed. Ze lachen en eten pizza.

5 tips om vriendschappen te onderhouden

5 tips om vriendschappen te onderhouden

Vriendschap maken en onderhouden kan erg lastig zijn voor iemand met autisme. Ik zelf heb nooit begrepen hoe vriendschappen werken. Er is geen duidelijk script voor, ik mis heel erg duidelijke regels hierin. Wanneer noem je iemand een vriend? Wat houdt een vriendschap in? En dan is er nog het onderhouden van een vriendschap. Dit is iets waar ik niet erg goed in ben moet ik toegeven.. Het kost mij veel energie om vriendschappen actief te onderhouden. Bij deze 5 tips die mij helpen om mijn vriendschappen te onderhouden.

1. Praat open met elkaar

Vertel je vrienden waarom je soms moeite hebt met bepaalde dingen. Ik zelf vind het erg lastig om uit mijzelf een bericht te sturen. Het helpt mij enorm om dit gewoon uit te leggen aan mijn vrienden. Hier kunnen ze dan rekening mee houden. Als ik dan weer eens weken niet reageer, hoef ik mij hier niet schuldig over te voelen. Mijn vrienden weten precies wat ze van mij kunnen verwachten en wat niet.

2. Plan ‘contact opnemen’ in, in je dag-schema/agenda

Maak een apart blok elke dag of om de dag waarin je tijd neemt om contact op te nemen met vrienden of waarin je vrienden kan beantwoorden. Ik gebruik zelf de Tiimo app, deze is heel handig in het plannen van je dag. Voor mij lukt het niet om dit elke dag of om de dag te doen omdat het reageren op berichten voor mij veel energie kost. Ik probeer het wel om de dag te doen, maar soms duurt het wat langer, dat maakt niks uit! Wees vriendelijk naar jezelf als het een keer niet lukt.

3. Probeer elkaar te zien

Op dit moment kan het erg lastig zijn om af te spreken vanwege de maatregelingen rondom het coronavirus. Lukt het niet om elkaar in het echt te zien? Misschien kan je eens proberen om elkaar te video-bellen? Je kan een online spelletje doen of samen online koken en/of eten.

4. Laat weten dat je je vrienden waardeert

Stuur af en toe, zomaar, een kaartje. Koop een klein cadeautje voor de ander of stuur gewoon eens een lief berichtje. Iets voor een ander doen kan je een goed gevoel geven en de ander vind het vaak ook heel fijn als er aan hem/haar/hen gedacht wordt! 

5. Vier samen belangrijke momenten

Dit kan soms nog wel eens lastig zijn. Voor mij zijn bijvoorbeeld verjaardagen erg moeilijk. Dit kan ik wel uitleggen aan mijn vrienden, maar het blijft vaak toch lastig omdat samen deze dingen vieren juist heel fijn is. Wat ik vaak doe is niet naar de verjaardag gaan, maar voorstellen om het een keer samen te vieren. Dan gaan we bijvoorbeeld uiteten, picknicken of een andere leuke activiteit doen. Dit is een echte win-win situatie, want het uitje kan je gelijk cadeau geven! 🙂

 

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Mocht jij nog tips hebben, deel ze dan graag in de reacties!

4 reacties

 1. Bedankt voor de tips

  Ik heb nu een groep met hele goede vriendinnen alleen die zitten een jaar hoger en moeten dus na de zomervakantie naar een andere school

  Dus het gaat wel een dingetje worden er weer ergens tussen te komen maar we gaan het gewoon proberen

 2. Hier herken ik mij heel erg in. Ik moest wel lachen om de zin “wanneer noem je iemand een vriend?” Want daar heb ik ook zo vaak problemen mee gehad, dat iemand niet helemaal binnen mijn definitie van een vriend viel, maar ja, de rest van de wereld heeft weer een andere definitie.

  Wat voor mij vaak helpt om toch met vrienden en vriendinnen te praten, is om dingen door te sturen die ik weet dat die persoon interessant vind, zoals youtube videos of instagram posts, en vaak begint daar een gesprek, zodat je niet zo hoeft te denken over het eerste berichtje in een gesprek.

 3. Bedankt voor de tips!

  Ik maak op zich vrij makkelijk contact met (vreemde) mensen en volgens anderen kan ik attent zijn (onthouden verjaardagen; kaartjes sturen bij ziekte/verjaardag/verhuizing/etc). Maar ik ben oooooh zo slecht in het onderhouden ervan. Ik neem praktisch geen eigen iniatief en vind iemand anders opbellen lukt mij gewoon amper (lang leve WhatsApp) en soms lijk ik er gewoon niet aan te denken.

Geef een reactie

Meer artikelen

Mijn vakantie

In deze blog neem ik jullie mee in mijn vakantie van dit jaar. Ik

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.