Twee personen zitten op een picknick kleed. Ze lachen en eten pizza.

5 tips om vriendschappen te onderhouden

5 tips om vriendschappen te onderhouden

Vriendschap maken en onderhouden kan erg lastig zijn voor iemand met autisme. Ik zelf heb nooit begrepen hoe vriendschappen werken. Er is geen duidelijk script voor, ik mis heel erg duidelijke regels hierin. Wanneer noem je iemand een vriend? Wat houdt een vriendschap in? En dan is er nog het onderhouden van een vriendschap. Dit is iets waar ik niet erg goed in ben moet ik toegeven.. Het kost mij veel energie om vriendschappen actief te onderhouden. Bij deze 5 tips die mij helpen om mijn vriendschappen te onderhouden.

1. Praat open met elkaar

Vertel je vrienden waarom je soms moeite hebt met bepaalde dingen. Ik zelf vind het erg lastig om uit mijzelf een bericht te sturen. Het helpt mij enorm om dit gewoon uit te leggen aan mijn vrienden. Hier kunnen ze dan rekening mee houden. Als ik dan weer eens weken niet reageer, hoef ik mij hier niet schuldig over te voelen. Mijn vrienden weten precies wat ze van mij kunnen verwachten en wat niet.

2. Plan ‘contact opnemen’ in, in je dag-schema/agenda

Maak een apart blok elke dag of om de dag waarin je tijd neemt om contact op te nemen met vrienden of waarin je vrienden kan beantwoorden. Ik gebruik zelf de Tiimo app, deze is heel handig in het plannen van je dag. Voor mij lukt het niet om dit elke dag of om de dag te doen omdat het reageren op berichten voor mij veel energie kost. Ik probeer het wel om de dag te doen, maar soms duurt het wat langer, dat maakt niks uit! Wees vriendelijk naar jezelf als het een keer niet lukt.

3. Probeer elkaar te zien

Op dit moment kan het erg lastig zijn om af te spreken vanwege de maatregelingen rondom het coronavirus. Lukt het niet om elkaar in het echt te zien? Misschien kan je eens proberen om elkaar te video-bellen? Je kan een online spelletje doen of samen online koken en/of eten.

4. Laat weten dat je je vrienden waardeert

Stuur af en toe, zomaar, een kaartje. Koop een klein cadeautje voor de ander of stuur gewoon eens een lief berichtje. Iets voor een ander doen kan je een goed gevoel geven en de ander vind het vaak ook heel fijn als er aan hem/haar/hen gedacht wordt! 

5. Vier samen belangrijke momenten

Dit kan soms nog wel eens lastig zijn. Voor mij zijn bijvoorbeeld verjaardagen erg moeilijk. Dit kan ik wel uitleggen aan mijn vrienden, maar het blijft vaak toch lastig omdat samen deze dingen vieren juist heel fijn is. Wat ik vaak doe is niet naar de verjaardag gaan, maar voorstellen om het een keer samen te vieren. Dan gaan we bijvoorbeeld uiteten, picknicken of een andere leuke activiteit doen. Dit is een echte win-win situatie, want het uitje kan je gelijk cadeau geven! 🙂

 

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Mocht jij nog tips hebben, deel ze dan graag in de reacties!

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jantine
Lid
2 jaren geleden

Bedankt voor de tips

Ik heb nu een groep met hele goede vriendinnen alleen die zitten een jaar hoger en moeten dus na de zomervakantie naar een andere school

Dus het gaat wel een dingetje worden er weer ergens tussen te komen maar we gaan het gewoon proberen

capturesque
Lid
2 jaren geleden

Hier herken ik mij heel erg in. Ik moest wel lachen om de zin “wanneer noem je iemand een vriend?” Want daar heb ik ook zo vaak problemen mee gehad, dat iemand niet helemaal binnen mijn definitie van een vriend viel, maar ja, de rest van de wereld heeft weer… Lees verder »

Auti-Works
1 jaar geleden

Leuke en handige tips!

elsie
Lid
3 maanden geleden

Bedankt voor de tips! Ik maak op zich vrij makkelijk contact met (vreemde) mensen en volgens anderen kan ik attent zijn (onthouden verjaardagen; kaartjes sturen bij ziekte/verjaardag/verhuizing/etc). Maar ik ben oooooh zo slecht in het onderhouden ervan. Ik neem praktisch geen eigen iniatief en vind iemand anders opbellen lukt mij… Lees verder »

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer artikelen

Studiestress

Hoi allemaal, wat fijn om weer te schrijven. Het is alweer even geleden. Ik had

Jouw verhaal delen?

Klaar om anderen te inspireren? Laat je stem horen! Deel jouw ervaringen via een blog op Even Ontprikkelen! We staan open voor diverse perspectieven, zoals angst, depressie, autisme, HSP, AD(H)D, en meer. Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.