Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 tips voor studeren met autisme

Studeren met autisme, dat kan nogal eens een dingetje zijn. Ik heb dat persoonlijk ook ondervonden. Ik ben gestart op het VWO, om daarna naar de HAVO te gaan en uiteindelijk op het VMBO te belanden. Niet omdat ik nou zo dom was (niet dat je dom bent als je op het VMBO zit trouwens, dat is niet wat ik bedoel!). Nee, ik trok de omgeving gewoonweg niet. Er waren zo ontzettend veel prikkels, onverwachte situaties en veranderingen dat ik er lichamelijk ziek van werd. Zo zonde, want ik had toen (als laat-gediagnosticeerde autist) nog niet door dat die klachten puur door de overprikkeling veroorzaakt werden.

Toen het erop aankwam dat ik naar het vervolgonderwijs moest, heb ik ook gekozen voor een school dicht in de buurt. In een stad die ik al kende en waar veel van mijn klasgenoten ook heen gingen. Het liefst had ik naar een school in Rotterdam gegaan, maar het idee dat ik in mijn eentje naar zo’n grote stad moest, waar ik niets en niemand kende, gaf mij zoveel schrik dat ik dat dus niet heb gedaan.

Dit is inmiddels alweer zo’n 15 jaar geleden. Niemand had toen in de gaten dat ik misschien wel eens autisme zou kunnen hebben. Ook waren toen de voorzieningen een stuk anders geregeld. Ik moet eerlijk bekennen, ik wist niet eens van het bestaan af tot ik me voor mijn nieuwe studie erin ging verdiepen. Het is daarom waarschijnlijk ook niet raar dat ik in die studie compleet ben vastgelopen. Ik heb toen geen diploma gehaald. Maar goed, tijdens het verdiepen op dit onderwerp ben ik gelukkig wel wat informatie tegengekomen. Het is toch fijn dat je als autist toch dat papiertje kunt halen. Ik ben toen de volgende tips tegengekomen, en die wil ik vandaag graag met je delen!

Tip 1: Ken jezelf een beetje.
Deze tip klinkt misschien een beetje vreemd, maar hij is wel belangrijk! Want niemand kent jou zo goed als dat jij jezelf kent. Jij weet als geen ander wat jouw gevoeligheden zijn, waar je hulp bij nodig hebt en wat misschien moeilijk gaat zijn. Daarnaast weet jij ook als geen ander waar jouw interesses liggen en welke talenten jij kunt gaan benutten! Dit alles heeft invloed op school en je schoolkeuze. Maak gerust eens een lijstje met wat je goed kan en wat je nog wil verbeteren.

Tip 2: Zoek naar een school die bij jou past.
Zoals ik al zei, is het van belang dat je weet waar jouw interesses en talenten liggen. Het is namelijk veel makkelijker om je in te zetten voor iets dat echt bij je past. Kies daarom de juist school uit, die dat kan faciliteren. Daarnaast is het van belang dat de school die je kiest je ook op de juiste manier kan begeleiden. Heb jij extra ondersteuning nodig? Vraag dan eerst na of dat mogelijk is. Moet je je wat vaker ontprikkelen? Bekijk dan of daar een speciale ruimte voor is.

Tip 3: Vraag naar de juiste begeleiding.
Als je dan eenmaal bezig bent op school, wees je er dan van bewust wanneer je hulp nodig denkt te hebben. Dit zodat je hier op tijd de juiste ondersteuning kunt krijgen vanuit school. Loop je vast op overprikkeling? Geef dit dan aan. Merk je dat je executieve functies te wensen over laten? Dat is niet erg, maar praat erover met je begeleiding op school. Ook kan het voorkomen dat je vastloopt in je studie zelf. Dit gebeurt vaker dan je denkt, dus schaam je hier niet voor! Je studieloopbaanbegeleider kan je hierbij helpen. En maak gebruik van de psycholoog of schoolmaatschappelijk werker als je hier behoefte aan hebt. Ze zijn er niet voor niets!

Tip 4: Studiemaatjes of studieondersteuningsgroepen.
Sommige scholen werken met studiemaatjes of ondersteuningsgroepen. Een studiemaatje kan je toegewezen worden vanuit school. Dit is vaak een hogerejaars student die jou wegwijs kan maken op een nieuwe school en als klankbord kan fungeren wanneer je dit even nodig hebt. Daarnaast kunnen ze je helpen met het leggen van contact met andere studenten, wat vaak de druk wat van de ketel kan halen. Een studieondersteuningsgroep is een groep die regelmatig bij elkaar komt om bijvoorbeeld de voortgang van de studie te bespreken. Je kan hier je ei kwijt wanneer je merkt dat je vastloopt met je opdrachten of planning. Onder begeleiding van bijvoorbeeld de schoolpsycholoog kun je hier dan gezamenlijk aan werken.

Tip 5: Plan extra tijd in.
Studeren kost tijd. Sowieso. Maar voor autisten kan het soms handig zijn om wat extra tijd voor verschillende zaken in te plannen. Het kan namelijk zijn dat het je wat langer duurt om informatie en lesstof te verwerken. Het kan zijn dat je misschien ook ADHD of dyslexie hebt en daardoor meer tijd nodig hebt om je lesstof door te nemen. Ook heb je misschien langer de tijd nodig voor tentamens en examens. Maar het kan ook gebeuren dat je even pas op de plaats voor maken, omdat je te geprikkeld raakt. Geeft niets, maar houdt hier rekening mee in je planning. Niets is namelijk zo vervelend dan wanneer je te snel moet schakelen en in paniek raakt. Gun jezelf die extra tijd wanneer dit kan.

Ik hoop dat deze tips iets voor jou als (aankomende) student zullen helpen! Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze blog, schroom dan niet om een berichtje achter te laten!

Liefs, Nikki

2 reacties

  1. Oeps, wat herken ik mijzelf hierin. Ik ben zelf ook op het VWO begonnen, maar ben teruggezakt naar de havo. Het vwo was een overload aan nieuwe dingen, angst en perfectionisme kwamen naar boven. Nooit een voldoende gehaald. Gelukkig zat ik op de Havo veel meer op mijn plek.

    Ineens valt het op zijn plek waarom ik nu voor mijn HBO in Dordrecht heb gekozen. Klein gebouw, weinig studenten en dus veel minder prikkels. Plus ik ken Dordrecht al , dus een vertrouwde omgeving. Eigenlijk nooit zo bij stil gestaan.

  2. Goede tips.
    Zelf VWO gedaan en een HBO opleiding. Op mijn eigen manier aangepakt, altijd een beetje anders dan de klas.
    Nu online onderwijs met een post-HBO opleiding! Halleluja!

Geef een reactie

Meer artikelen

Ruimte-innemen-persoonlijke-groei

Ruimte innemen

Het is een leerdoel van mij: Ruimte in durven nemen. Maar wat vind ik

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.