Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
vijf-apps-die-jou-als-autistisch-persoon-kunnen-helpen

5 apps die jou als autistisch persoon kunnen helpen!

Vandaag is het weer mijn beurt om een blog te plaatsen! En ik wil graag wat apps met jullie delen die je op verschillende gebieden kunnen helpen. Ze helpen mij in ieder geval erg goed, en het daarom ook een aantal van mijn persoonlijke favorieten!

TiimoApp.

Tiimo is een betaalde abonnement-app die je helpt je leven te organiseren, je vast te houden aan je routines en op een visuele en motiverende manier naar je persoonlijke doelen te werken.

Waarom TiimoApp?
Blijf gefocust met een tijdlijn: Verhoog je focus en aandacht met de visuele tijdlijn die bijhoudt hoeveel tijd er nog is voor een bepaalde activiteit. Ontvang onderweg discrete en motiverende herinneringen en trillingen, en een melding wanneer een activiteit verandert.

Krijg visuele ondersteuning: Visuele ondersteuning verbetert je geheugen en kan de aandacht vergroten. Met Tiimo wordt je planning eenvoudig aangevuld met personaliseerbare visuele ondersteuningshulpmiddelen.

Personaliseer Tiimo met pictogrammen en kleuren: Maak Tiimo helemaal eigen. Je kunt kiezen uit hun vele pictogrammen, emoji’s en kleurtjes.

Motiverende herinneringen ontvangen: Ze snappen het belang van positieve communicatie en het vieren van kleine successen. Met Tiimo krijg je motiverende herinneringen die je laten weten hoe ver je bent met een bepaalde taak, en die het met je vieren wanneer je klaar bent.

Delen met je gezin: Gebruik Tiimo voor het hele gezin. Je kunt tot 5 verschillende schema’s maken en je kunt altijd inloggen met hetzelfde Tiimo-account op meerdere apparaten tegelijk. Tiimo is ontworpen voor individuen, maar ook voor gezamenlijk gebruik tussen ouders en een kind of samen met andere verzorgers.

Kosten van TiimoApp:
Tiimo is een betaalde abonnement-app met een gratis proefperiode van 14 dagen, omdat:

  • Ze ondersteunen neurodivergente partners – en makers financieel.
  • Ze zijn een klein bedrijf en het is duur om een app te ontwikkelen en te onderhouden (ze maken momenteel geen winst).
  • Ze zijn 100% advertentievrij – en daar zijn ze trots op (niets dat je uitvoerende functie afleidt of onderbreekt!).
  • Ze verdienen geen geld met het verkopen van gegevens.
  • Ze willen dat mensen het product gratis proberen, voordat ze betalen, om te zien of het ze echt helpt.

Jaarlijks abonnement: € 19,99 (dat is per maand € 1,70).
Maandelijks abonnement: € 3,99.

Sweepy.

Sweepy – de app die je helpt je huis schoon en georganiseerd te houden. Maak bijvoorbeeld een schoonmaakschema voor je huis om je taken met je gezin te verdelen en van je schoonmaakroutine een spel te maken.

Waarom Sweepy?
Hulp bij het maken van een schoonmaakschema: Sweepy doet precies wat je van de naam mag verwachten: het helpt je bij het maken en bijhouden van een schoonmaakschema voor je huis. Om in te stellen, moet je elk van je kamers toevoegen, elke taak die moet worden voltooid, hoe vaak je dat gebied moet schoonmaken en de huidige staat van netheid. Van daaruit neemt Sweepy het over en toont de huidige staat van netheid in elke kamer.

Meerdere gebruikers: Voor premiumgebruikers is er het extra voordeel dat ze meerdere gebruikers hebben, die elk hun eigen takenlijst, dagelijkse schoonmaaklijst en plek op een groepsklassement hebben.

Niet meer zelf onthouden: Sweepy houdt elke schoonmaaktaak bij, zodat jij dat niet hoeft te doen. Sweepy is enigszins overweldigend om op te zetten, met vragen als “Hoe vaak wil je je toiletborstel schoonmaken?” Maar het is gemakkelijk om aanpassingen te maken, zodat je kunt beginnen en het vervolgens kunt aanpassen terwijl je bezig bent.

Sweepy heeft humor: Er is niet veel franje zoals foto’s of animaties, maar er is wat humor weggestopt voor mensen met uitstelgedrag. Je krijgt een rode, “wat is die geur?” melding als je te laat bent met je klusjes.

Kosten van Sweepy:
Sweepy is een  gratis app die wel in-app aankopen heeft. Ook is er een premiumversie waarbij je meer functies krijgt, zoals het toevoegen van meerdere gebruikers.

In-app-aankopen: € 2,99 – € 14,99 per item.
Jaarlijks abonnement: € 14,99 (dat is per maand € 1,25).
Maandelijks abonnement: € 2,99.

Forest.

Snel afgeleid tijdens het werken of studeren? Kun je niet stoppen met scrollen op je telefoon? Blijf van je telefoon af met de leukste focustimer (naar hun eigen zeggen haha). Gefocust blijven is nog nooit zo moeilijk geweest in deze wereld van digitale afleiding. Van telefoontjes tot sms’jes, je aandacht wordt constant afgeleid.

Plant met deze app een boom als je gefocust moet blijven. Als je aan je taak blijft zonder afgeleid te worden, groeit deze boom. Is de verleiding niet te weerstaan en gebruik je je boom, dan gaat je boom helaas dood. Na verloop van tijd zal je een heel bos hebben opgebouwd vanuit jouw focus en toewijding.

Waarom Forest?
Wordt gemotiveerd: Doorbreek telefoonverslaving en ontwikkel productieve gewoontes. Kweek je eigen bos, waarbij elke boom jouw inspanningen visueel laat zien! Verdien beloningen door gefocust te blijven en schattige bomen te ontgrendelen!

Bekijk je voortgang: Je kunt je dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse voortgang bekijken en hierdoor meer leren over jouw eigen focusgewoonten en voortgang.

Oefen met het creëren van een routine: Met deze app krijg je grip op je concentratie, waardoor je nieuwe gewoontes aanleert en je een routine opbouwt. Ideaal voor mensen met ADHD en/of ASS.

Wees goed voor de natuur: Plant echte bomen op aarde met onze partner, Trees for the Future – We hebben tot nu toe meer dan 1.000.000 echte bomen geplant! Deze functie hoort bij het premium aanbod.

Kosten van Forest:
Forest is een  gratis app die wel in-app aankopen heeft. Ook is er een premiumversie waarbij je meer functies krijgt, zoals het toestaan van bepaalde apps waardoor je bos niet doodgaat als je toch je telefoon induikt.

In-app-aankopen: € 0,99 – € 21,99 per item.
Pro versie: € 2,19.

Intellect.

Herontwikkel je gewoonten en gedrag: Een nieuwe manier om echt aan jezelf te werken. Werk aan je persoonlijkheidstrekjes waar je misschien wat last van ervaart. Intellect is een uitgebreide app waar je verschillende trajecten kunt volgen die je meer leren over bijvoorbeeld emotieregulatie, angst, perfectionisme, eigenwaarde, assertiviteit, sociale vaardigheden of omgaan met conflicten. Deze app is er wel alleen in het Engels.

Waarom Intellect?
De trajecten zijn behapbaar: Je start met het maken van de Big Five test. Die zegt iets over jouw persoonlijkheid en hoe dit invloed heeft op jouw leven. Daarna kies je een traject, welke 3 weken duurt en bestaat uit 6 sessies per week. Deze sessies duren weer ongeveer 10 minuten.

Ontwikkeld door psychologen: Alle sessies zijn ontwikkeld door psychologen. Ze hebben toonaangevende psychologen, gedragsveranderingsexperts en persoonlijkheidsonderzoekers bijeengebracht om te bouwen aan wat ze voor ogen hebben: Intellect.

Rescue sessions: Geen behoefte aan een volledige sessie of even snel hulp nodig? Dan kun je een rescue sessie inzetten, wat handig is voor bijvoorbeeld momenten met hoge stress, wanneer je motivatie nodig hebt, eenzaam bent of slecht nieuws hebt gekregen.

Kosten van Intellect:
Intellect is volledig gratis.

Daylio.

Een app met een zelfzorg Bullet Journal met doelen, stemmingsdagboek en gelukstracker. Houdt een dagboek bij en leg je dag vast zonder een enkel woord op te schrijven. Je kunt met twee tikken een dagelijkse invoer maken – kies stemming en activiteiten. Daylio cruncht de gegevens en geven die weer in statistieken, grafieken en correlaties.

Waarom Daylio?
Kies je stemming: Meh of juist yay? Daylio heeft een eenvoudige weegschaal die supereenvoudig in gebruik is. Maar je kunt de emoji’s voor je gemoedstoestand bewerken of zelfs meer stemmingen toevoegen om je gevoelens beter te beschrijven.

Selecteer activiteiten en andere tags: Je kunt activiteiten toevoegen die je gedurende de dag hebt gedaan. Je kunt ook notities toevoegen en een ouderwets dagboek bijhouden om je humeur bij te houden.

Houd je leven bij: Al je inzendingen worden veilig opgeslagen en weergegeven in een lijst- of kalenderweergave. Je kunt er doorheen bladeren zodat je je ontwikkeling kunt zien.

Gebruik van grafieken: Van eenvoudige stemmingslijnen tot superieure correlatiestatistieken: Daylio biedt de meest geavanceerde statistieken die te zien zijn in de stemmingstracker-apps.

Stel doelen en meet ze: Deze app integreert doelen in je dagelijkse dagboek. Je houdt je dagen toch al bij, dus waarom zou je geen doel stellen om jezelf te motiveren?

Kosten van Daylio:
Ook Daylio is gratis te verkrijgen. Wel bestaat er ook een premium versie waarbij je extra functies krijgt.
In-app-aankopen: € 0,99 – € 35,99 per item.

 

4 reacties

  1. Ik gebruik ‘Structured’ als planner app. Heel eenvoudig en overzichtelijk. Gratis, en voor eenmalig een paar euro synchroniseert hij oa met je iphone agenda en krijg je wat meer tools.

    Hij laat per activiteit zien hoeveel tijd er nog over is, en het balkje van de activiteit kleurt langzaam in.

    Momenteel alleen beschikbaar voor iphone. De app is reclame-vrij.

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.