Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
zelfzorg-autisme-verzwaringsdeken

Zelfzorg voor autistische personen – deel #1: Verzwaringsdekens.

Als je autistisch bent, dan is het van belang om goed voor jezelf te zorgen. Het leven kan namelijk hectisch en overweldigend zijn en je daardoor compleet overspoelen. Eén van de manieren om voor jezelf te zorgen is door tijd voor rust en ontspanning in te plannen. In de blog van vandaag wil ik één van deze manieren met je doornemen: het gebruik van een verzwaringsdeken! Ik leg je uit wat het precies is, wat het voor je kan doen en hoe je deze deken het beste kan gebruiken voor een optimaal effect.

Wat is een verzwaringsdeken?

Je denkt misschien dat verzwaringsdekens gewoon dekens zijn met veel gewicht. Dit is uiteraard niet verkeerd, een verzwaringsdeken is inderdaad stukken zwaarder dan een normale deken. Maar juist dit gewicht is nou wat er zo fijn aan is! Verzwaarde dekens zijn nuttig bij het verlichten van stress en vele andere gezondheidsgerelateerde problemen.

Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt het gewicht van de deken als een soort “therapie”. Hierdoor brengt het dus verlichting bij bijvoorbeeld angst, slapeloosheid, stress, chronische pijn en ook autisme. Veel mensen die gebruik maken van een verzwaringsdeken gebruiken hem om deze reden dagelijks in hun routine om beter te kunnen ontspannen.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Zoals ik net al vertelde, zijn verzwaringsdekens een stuk zwaarder dan een normale deken. Voor volwassenen zijn de dekens bijvoorbeeld te krijgen tussen de 6 en 10 kilo, en soms zijn ze zelfs nog zwaarder. De dekens zijn gevuld met materiaal zoals glasparels, polypellets of verzwaarde schijven. Dit materiaal in de deken is gelijkmatig verdeeld zodat het gewicht zich over de gehele deken bevindt.

Het zware gewicht van de deken werkt kalmerend. Als je onder een verzwaringsdeken ligt, geeft de druk van het gewicht het gevoel dat je wordt geknuffeld, wat een gevoel van veiligheid kan geven. Daarnaast werkt de druk die voortkomt uit het gewicht van de deken als “deep pressure stimulation”, wat ook een therapeutische techniek is. Deze techniek zorgt ervoor dat je zenuwstelsel ontspant doordat het de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine bevordert. Deze stofjes zorgen er weer voor dat je stress en angst vermindert en je beter tot rust komt. Je hoeft hiervoor niet eens onder de deken te gaan liggen. Hem gewoonweg om je lichaam wikkelen geeft al dezelfde voordelen!

De voordelen van een verzwaringsdeken.

Hoewel we meer onderzoek nodig hebben om de effectiviteit van verzwaringsdekens te bevestigen, suggereert onderzoek van gedragswetenschappers dat ze effectief zijn bij verschillende dingen, zoals slaapproblemen, angstklachten, chronische pijn en onrust. Allemaal zaken waar wij als autistische personen mee te maken kunnen hebben.

Slaapproblemen: Deze dekens zorgen ervoor dat je de slaap krijgt die je zo hard nodig hebt. Wanneer je onrustig slaapt, veel woelt en ligt te draaien in bed, ben je vaak niet echt uitgerust wanneer je wekker weer gaat. Verzwaringsdekens zorgen ervoor dat het net wat lastiger is om te woelen en te draaien, door het gewicht wat op je spieren ligt. Hierdoor is het makkelijker om stil te blijven liggen en in slaap te vallen. En ook in slaap te blijven, wat ook wel prettig is.

Angst: Stress zorgt voor een teveel aan adrenaline of cortisol in het lichaam, wat weer symptomen van angst kan veroorzaken. Hierdoor kan je hartslag enorm toenemen, wat het moeilijk maakt om te ontspannen. Het “deep pressure stimulation”-effect dat wordt veroorzaakt door de zwaarte van de deken kan helpen om je autonome zenuwstelsel te kalmeren, stress te verminderen en je vredig te laten slapen. Ingenieurs en gedragswetenschappers bestudeerden dit voordeel van het gebruik van verzwaarde dekens bij volwassenen. Ze ontdekten dat maar liefst 78% van de volwassenen de deken prefereerde als kalmerende methode, omdat het hun hersenactiviteit vertraagt.

Chronische pijn: Veel mensen met autisme zijn hypersensitief en voelen daardoor sneller pijn. Aandoeningen zoals fibromyalgie komen hierdoor vaak voor en ook is er een link tussen hypermobiliteit en autisme. Door de druk van een verzwaringsdeken kan het niveau van je pijn verminderen. De deken biedt comfort, waardoor je makkelijker kunt liggen. Een verzwaringsdeken heeft daarnaast masserende eigenschappen, wat weer kan helpen om je pijn te verzachten.

Tips voor het gebruiken van een verzwaringsdeken.

Hier zijn enkele tips en richtlijnen die je zullen helpen om de deken op de juist manier te gebruiken, zodat je er het beste resultaat mee bereikt:

Tip 1: Let op het gewicht van de deken. Een passende deken zou zo’n 5% tot 10% van je lichaamsgewicht moeten zijn. Er wordt daarom vaak gebruik gemaakt van verschillende leeftijdscategorieën of het is mogelijk om te filteren op je lichaamsgewicht. Check dit altijd even op de website voordat je gaat bestellen!

Tip 2: Het is verstandig om eerst overdag even te kijken hoe het gaat met het gewicht van de deken en jouw niveau van comfort. Het verschilt namelijk per persoon hoe lang je de deken wil gebruiken. Sommige mensen vinden het prettig om ermee te gaan slapen, maar lang niet iedereen trekt het om dit gewicht zo lang op zich te voelen. Probeer eerst eens zo’n 20 tot 30 minuutjes en kijk hoe dat gaat. Probeer het op te bouwen, zodat je weet wat voor jou het fijnst voelt.

Tip 3: Het is prima om de deken af en toe te gebruiken wanneer je merkt dat je het gewicht nodig hemt om te ontspannen. Maar om de voordelen op lange termijn te bereiken zou je ervoor kunnen kiezen om het gebruik van de verzwaringsdeken op te nemen in je dagelijkse routine. Dit kan namelijk baat hebben op bijvoorbeeld je energieniveau en je slaapcyclus. Als je aan het ontspannen bent op de bank kun je misschien ook even onder je deken kruipen. Of misschien vind je het fijn om even te mediteren op je bed terwijl je onder de deken ligt. Probeer het eens uit en kijk wat voor jou het fijnst is.

Tip 4: Om een totaal gevoel van ontspanning en comfort te bereiken, bedek je je hele lichaam van je schouders tot je voeten met de deken. Het verdeelt het gewicht gelijkmatig, waardoor je een gevoel van volledige lichaamsmassage krijgt. Dit werkt bijvoorbeeld erg fijn voor mensen met pijnklachten of mensen die algehele spanning in hun lichaam voelen.

Gebruik jij een verzwaringsdeken? Hoe bevalt het je? Heb jij nog tips over de aanschaf van een verzwaringsdeken of heb jij nog tips om te delen? Wij horen het graag!

13 reacties

 1. Hoi Allen 🙂

  Ik heb een verzwaringsdeken van een oudcollega mogen lenen, ga vanavond en wellicht vannacht uitproberen. hoop de bevindingen hier neer te kunnen zetten morgen.

  Groetjes Ewout

  1. S avonds even een kwartiertje uitgeprobeerd, en even het zomerdekbed eronder want anders werd het te warm.

   In de nacht had het in het begin wel een beetje een ”cosy” gevoel wat snel wegging. Ik ondervond eigenlijk geen voordelen alleen nadelen. Ik werd een paar keer wakker en vond het allemaal nogal zwaar op mijn lijf voelen. In de ochtend heb ik de laatste 1,5u de verzwaringdeken eraf gehaald, ik kreeg spierpijn ervan.
   Ik krijg niet de indruk dat ik zon deken moet aanschaffen.
   Heeft iemand dezelfde ervaring, of is het een kwestie van wennen of opbouwen?
   Ik slaap trouwens vrij goed en val ook normaal in slaap.

   Groetjes Ewout.

   1. Hoi! Spierpijn is normaal. Ik raad daarom altijd aan om het gebruik op te bouwen, zodat je lichaam er aan kan wennen. Ik had in het begin ook spierspasmes, doordat de spanning die ik veel in mijn spieren opsloeg door de deken kon ontladen. Het is dus echt een kwestie van opbouwen en wennen. Dit kan zeker enkele weken zijn. Succes!

    1. Dag Nikki,
     Ik lees je bericht nu pas. Degene van wie ik de deken had geleend, vroeg ik inderdaad of je het beetje bij beetje moet opbouwen, maar voor haar was dat niet. Ik heb overigens zo ie zo geen moeite met slapen, maar ik kreeg de tip toen van mijn psycholoog van het centrum voor autisme dus vandaar dat ik het toch eens had uitgeprobeerd.
     Groetjes Ewout.

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.