Het leven gaat niet altijd even makkelijk en soms kom je op het punt dat je wat hulp nodig hebt. Dat punt bereikt iedereen weleens, de een sneller dan de ander.
Autisme kan het leven nog eens extra bemoeilijken. Doordat je informatie anders verwerkt dan neurotypische mensen, sluit generalistische hulp niet altijd aan. Gelukkig zijn er autismecoaches die gespecialiseerd zijn in het bieden van hulp die aansluit bij een autistische informatieverwerking. Maar wat zijn nu dingen waar je een autismecoach voor kunt inschakelen?
Je wilt meer weten over je autisme
Google levert een hoop informatie aan wanneer je op zoek gaat naar autisme, maar niets hiervan is afgestemd op jou. Het kan zijn dat jij je in bepaalde kenmerken helemaal niet herkent, of dat er juist weinig omschreven staat over autistische aspecten die jij opmerkt. Een autismecoach kan samen met jou gaan onderzoeken hoe jouw autisme eruitziet en je uitleggen hoe de informatieverwerking bij jou verloopt.
Weten hoe autisme bij jou werkt, heeft verschillende voordelen. Allereerst leer je daardoor jezelf beter kennen. Dat kan tot gevolg hebben dat je meer zicht krijgt op je draaglast en draagkracht. Daarnaast geeft het je taal om andere mensen uit te leggen wat er in je hoofd gebeurd. Hierdoor kunnen deze mensen je beter begrijpen en zullen ze je minder overvragen. Ten slotte kan het helpen bij het acceptatieproces wanneer je moeite hebt met de diagnose. Want iets accepteren waar je niet zoveel van af weet, is best lastig!
Je wilt weten wie je bent naast je autisme
Wie je bent is gevormd door nog veel meer dan alleen je autisme. Je karakter, je interesses, je vaardigheden, je ervaringen, je opvoeding: allemaal aspecten die onderdeel zijn van wie je bent (geworden). En soms is het knap ingewikkeld om daar zicht op te krijgen, zeker omdat autisme op alle onderdelen van invloed kan zijn. Wanneer je ook nog eens al jaren gewend bent om jezelf te camoufleren, kun je het gevoel hebben jezelf kwijt te zijn. Wie ben jij onder dat masker van hoe je – naar jouw idee – hoort te zijn?
Als je soms het gevoel hebt dat je jezelf niet zo goed kent, dan kan het inschakelen van een autismecoach een goede keuze zijn. Samen kunnen jullie ontdekken wie je bent, wat voor karakter je hebt, welke interesses bij je passen of wat voor vaardigheden jij beheerst. Op die manier leer je je kwaliteiten en valkuilen kennen, wat ervoor zorgt dat het weer wat makkelijker wordt om je leven af te stemmen op wat jij wilt en nodig hebt.
Je wilt je spanningsopbouw of overprikkeling leren herkennen
Ken je het moment dat je je ineens compleet overprikkeld voelt, terwijl je dat totaal niet zag aankomen? Spanningsopbouw of overprikkeling (voor sommige mensen betekent dat hetzelfde, voor anderen zijn het twee verschillende dingen) kan heel snel oplopen. Het komt echter regelmatig voor dat die opbouw al langer aan de gang is, maar dat je het niet goed herkent. Tegen de tijd dat je het bij jezelf opmerkt, zit je hoofd eigenlijk al bomvol.
Er kunnen verschillende oorzaken hiervan zijn. Zo kan het zijn dat je de opbouw werkelijk niet voelt, ondanks dat anderen het misschien wel aan je zien. Of je voelt wel van alles in je hoofd en in je lichaam, maar je weet niet wat die signalen betekenen. Ook komt het regelmatig voor dat mensen het wel herkennen, maar het bewust of onbewust negeren.
Een autismecoach kan samen met jou kijken naar wat bij jou de oorzaak is van het niet herkennen van je spanningsopbouw. Daarna kunnen jullie in kaart gaan brengen hoe jouw spanningsopbouw eruitziet. Want spanning of overprikkeling tijdig herkennen, kan ontploffingen in je hoofd voorkomen. En dat maakt het leven toch een stukje leuker!
Je wilt tools leren om je spanning of overprikkeling te verminderen
Stel dat jij prima in staat bent om je eigen spanningsopbouw te herkennen, dan is de volgende stap om daar naar te handelen. Er zijn ontzettend veel manieren en trucjes om de spanning of overprikkeling te verminderen, maar wat past er nou bij jou? En wanneer moet je dan welke vaardigheid inzetten?
Een autismecoach kan samen met jou gaan kijken naar welke tools bij jou passen om je spanning te verminderen. Jullie kunnen hier vervolgens een plannetje voor maken, om duidelijk te krijgen wat je op welk moment in je spanningsopbouw moet inzetten om je beter te gaan voelen. Door hier zicht op te krijgen en handig te worden in het inzetten van je tools, krijg je meer grip op jezelf en je spanningsopbouw. En de wetenschap dat je invloed kan uitoefenen op hoe je je voelt, kan heel veel rust geven.
Je zoekt zingeving
Regelmatig voelen mensen zich door hun autisme beperkt in hun doen en laten. Doordat alles veel meer energie kost, zou het zomaar kunnen zijn dat je minder aankan op een dag dan de mensen om je heen. Grote kans dat jouw leven in dat geval niet overeenkomt met wat je eigenlijk zou willen. Misschien heb je wel het gevoel dat je leven zinloos of betekenisloos is. En dat kan sombere gevoelens met zich meebrengen.
Samen met een autismecoach kun je op zoek naar wat een zinvol leven voor jou betekent en hoe dit binnen jouw mogelijkheden en beperkingen ingevuld kan worden. Raak niet gedemotiveerd als je soms spreekwoordelijk even geen licht aan het einde van de tunnel ziet, soms gaat er een rouwproces aan vooraf. Het is niet niks als je afscheid moet nemen van het leven dat je eigenlijk voor je zag! Neem de tijd, accepteer ondersteuning en dan komt die zingeving vanzelf.
Dit was deel 1 waarin we de eerste vijf soorten hulpvragen hebben doorgenomen. Stay tuned, binnenkort komt ook deel 2 online.
3 reacties
Echt een hele interessante blog!
Jeetje zeg wat interessant en duidelijk beschreven. Ik ga ook een autismecoach “krijgen” ben heel benieuwd. Gr. Jenny
Succes ermee, hopelijk gaat het je verder helpen!