Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een autismecoach, iets voor jou? Deel 2

Op 23 juli heb je deel 1 kunnen lezen van ‘een autismecoach: iets voor jou?’. Hierin is gesproken over meer leren over autisme, meer leren over jezelf naast je autisme, je spanningsopbouw leren herkennen, tools leren om met die opbouw om te gaan en zoeken naar zingeving. In dit artikel vind je nog eens vier hulpvragen terug waarvoor je de ondersteuning van een autismecoach in kunt zetten.

 

Je wilt bepaalde praktische vaardigheden aanleren

Nieuwe dingen leren is voor mensen met autisme niet altijd even makkelijk. Dat zegt helemaal niks over de intelligentie, maar alles over de manier waarop een autistisch brein informatie verwerkt. Hierdoor kan het zomaar zijn dat alledaagse bezigheden een grote opgave voor je zijn. Boodschappen doen, koken, je huishouden bijhouden, leren voor een tentamen, je agenda bijhouden, allemaal taken die best ingewikkeld kunnen zijn.

Gelukkig zijn veel van dit soort zaken goed te leren, zeker als je het met een autismecoach op zo’n manier kan aanpakken dat jouw brein snapt wat de bedoeling is. Rekening houdend met detailwaarneming en gefragmenteerde informatieverwerking, kan een autismecoach een op maat gemaakt plannetje met je opstellen om datgene te leren wat je wilt leren. En blijkt het uiteindelijk toch te hoog gegrepen? Dan kan je samen met je autismecoach altijd nog kijken naar hoe je je leven zo kan inrichten dat je er zo min mogelijk problemen aan ondervindt.

 

Je hebt hulp nodig bij het opzetten van structuur

Structuur, een woord dat bij sommige mensen de nekharen overeind laat staan. Toch is het iets waar de meeste mensen het in meer of mindere mate goed op doen. En zeker als je autisme hebt kan een passende structuur in je leven een groot verschil maken.

Structuur is een breed begrip. Het kan slaan op structuur in de week, structuur in de dag of structuur in delen van de dag. Zo hebben bijvoorbeeld de meeste mensen een vaste structuur in hun ochtendroutine. Ga jij altijd eerst douchen of eerst ontbijten? En als je gaat douchen, gebruik je dan meestal eerst zeep of was je eerst je haren?

Structuur legt een basis en geeft rust. Vanuit die basis kun je meer aan en zal je minder snel overprikkeld zijn. Hierdoor kun je ook beter dealen met bijvoorbeeld onverwachtse veranderingen. Klinkt goed, toch? Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Een autismecoach kan samen met jou gaan kijken naar welke delen in jouw leven meer structuur behoeven en op welke manier dit opgezet kan worden.

 

Je wilt ondersteuning bij plannen en organiseren

Plannen en organiseren gaan hand in hand samen met structuur. Wanneer je denkt dat je structuur goed ingericht is en je nog steeds veel problemen ervaart met plannen en organiseren, dan zou je kunnen overwegen om hier hulp bij te vragen.

Plannen en organiseren vereisen dat verschillende delen in je hersenen aan het werk gaan. Hiervoor zijn in jouw hoofd opgeslagen stappenplannen nodig en moet jouw brein vervolgens executieve functies inzetten om hier werk van te maken. Executieve functies zijn hersenfuncties die nodig zijn om activiteiten en handelingen te kunnen sturen, zoals timemanagement, doelgericht gedrag, flexibiliteit, enzovoort.

Wanneer je niet alle informatie hebt, je stappenplannen onvolledig zijn of je brein moeite heeft met het inzetten van sommige executieve functies, dan wordt het plannen en organiseren lastiger. Een autismecoach kan samen met jou onderzoeken wat dit nu zo lastig maakt, zodat jullie vervolgens op een praktische wijze aan de slag kunnen om het plannen en organiseren makkelijker te maken.

 

Je zoekt tips en tricks om met moeilijke situaties om te leren gaan

Dit is een breed onderwerp, iedereen heeft wel weer andere situaties die als moeilijk ervaren worden. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het onderhouden van vriendschappen, moeite met kletspraatjes, moeite met het krijgen van feedback, moeite met om hulp vragen, moeite met voor jezelf opkomen. En zo zijn er nog veel meer situaties te bedenken die iemand moeilijk kan vinden.

Waar iemand moeite mee heeft, verschilt dus per persoon. Wat overeenkomt tussen alle hulpvragen is dat moeilijke dingen energie kosten. Soms is dat oké en kun je daar prima mee leven. Maar soms kunnen jouw moeilijke situaties zoveel energie vragen dat je het gevoel hebt op te raken, met alle gevolgen van dien. Sommigen gaan deze situaties dan vermijden, anderen gaan over hun grenzen heen of zetten onhandige manieren in om ermee te kunnen dealen (denk aan bijvoorbeeld het gebruik van middelen of dwanghandelingen).

Wanneer het bovenstaande bij jou het geval is, schroom dan niet om de hulp van een autismecoach in te schakelen. Soms zal het een lang en intensief proces zijn om hier stappen in te maken, maar soms kom je ook al heel ver met een paar simpele aanpassingen in je leven.

 

Heb jij wel eens de hulp van een autismecoach ingeschakeld?

3 reacties

  1. Heel duidelijk geschreven, zeker interessante blogs 🙂 Ik ga binnenkort starten met psycho-educatie na het krijgen van de diagnose ASS. Daar gaan bovenstaande aspecten vast ook wel in naar voren komen, ik ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Meer artikelen

Mijn vakantie

In deze blog neem ik jullie mee in mijn vakantie van dit jaar. Ik

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.