Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
evenementen als autist

Druk evenement bezoeken? Met deze tips word het makkelijker!

Hey! Het is weer tijd voor een nieuwe blog! Dit keer over plekken bezoeken met veel mensen, zoals een festival, concert of ander druk evenement! Deze dingen helpen mij om het te overleven en het ook nog eens leuk te vinden!

 

Ga met mensen die je vertrouwt:

Een van de belangrijkste dingen voor mij. Naar een druk evenement gaan met mensen die ik vertrouw. Voor mij zijn dit verschillende mensen! Bijv: vrienden, maar ook mijn ouders! Deze mensen weten dat ik enorm prikkelgevoelig ben, en dat het kan zijn dat ik soms even wat extra rust nodig heb, deze mensen begrijpen ook dat misschien niet alles lukt! Ze weten een beetje hoe ik in elkaar steek, en weten ook wat ze moeten doen als het niet goed gaat! Het is soms lastig om mensen te zoeken die je vertrouwt, maar het is echt mogelijk! Dit maakt de drempel om te gaan al een stuk lager!

 

Vermijd mensen massa’s:

En nu hoor ik je denken, maar je kan toch geen mensenmassa’s vermijden als je naar een druk evenement gaat?. Ik snap dat je dat denkt, ik dacht dit namelijk eerst ook. Maar het kan echt, misschien niet op de manier die jij denkt, maar wel op een andere manier! Zo ga ik bijv: of helemaal voor aan staan of helemaal achter aan. Maar eigenlijk nooit in het midden, als ik in het midden sta heb ik namelijk het gevoel dat ik opgesloten zit! Ook zorg ik er voor dat ik ook rustige plekken op zoek tussen de optredens door bijv.  Het is natuurlijk voor iedereen anders! Het kan ook zijn dat je het juist fijn vind om in het midden te staan! 

 

Fidgets:

Vooral bij muziek evenementen is het fijn dat je iets bij je hebt waar je mee kan stimmen! En dat hoeft helemaal niet opvallend te zijn! Het kan ook iets zijn wat voor jou voelt als fidget, maar wat eigenlijk helemaal geen fidget is! Zo gebruik ik vaak het hoesje van mijn telefoon (Ja ik weet het, ik ben een hoesjes sloper oeps). Om mee te stimmen, dit valt bijna niet op, maar ik doe het dan toch. Dit zorgt er voor dat ik op een manier alle prikkels een beetje kan verwerken! Misschien zit er ook wel iets voor jou bij! Denk aan bijv: Een ring of je haar, of natuurlijk een echte fidgettoy!

 

Prikkelbescherming:

Misschien wel een van de meest voor de hand liggende tips. Maar ik benoem de tip toch nog een keer en dat is: Prikkelbescherming, en ik denk dat je dan direct denkt aan (noisecancelling )oordopjes (Lees: Wat sowieso belangrijk is!) maar er zijn ook nog andere dingen die prikkels kunnen verminderen of tegenhouden! Zo kan je bijvoorbeeld een zonnebril (En dat is natuurlijk ook nog hartstikke hip) op doen, of wat anders wat prikkels vermindert of tegenhoudt!

 

Begin klein:

Nog nooit naar een druk evenement geweest? Maar wil je dat wel graag? Dan is mijn tip om klein te beginnen. Zo wen je er aan, en is het nog niet direct zo groot en massaal. Zo begon ik ooit met een klein festival! Zo kon ik er alvast een beetje in komen, en zorgde ik er voor dat ik een positieve ervaring kreeg met drukke evenementen!

 

Voorbereiding: 

Het kan fijn zijn alvast een beetje voor onderzoek te doen voordat je naar het evenement gaat! Zo kan je in geval van een festival op zoek gaan naar een schema van wanneer welke artiest optreedt. Of kan je in geval van een concert op zoek gaan naar de plattegrond van de concert zaal (Lees: Vaak is dit te zien op internet). Je kan ook voorbereidingen treffen door bijv: Door al te kijken wat voor eten er is, of wat anders! Zo zorg ik er bijvoorbeeld altijd voor dat ik weet waar een uitgang zit, dit zorgt voor mij voor veel meer rust!

Deze tips helpen mij! Natuurlijk zijn er ook nog andere dingen die mee kunnen helpen om een druk evenement te bezoeken! Het is ook oké als je het nog niet de tijd vind om het te gaan doen, of als je het helemaal niet iets voor jou vindt! Dat is ook oké! 

Heb je nog vragen? Of ben je opzoek naar nog meer tips (Want ik heb er nog veel meer) Laat het me dan vooral weten! Stuur me een bericht via insta (@een.gewoonmeisjemetautisme) of reageer hieronder! 🙂

Liefs Emma

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.