Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tips voor bij de kapper

De kapper… Al enorm lang ga ik niet meer. Rond mijn 15e leerde ik mijn eigen haar te knippen via YouTube en rond mijn 16e begon mijn liefde voor mijn haar kleuren. Elke week een nieuw kleurtje, niks was te gek! Het zelf doen was een uitkomst voor mij, de gesprekken die je moet hebben bij de kapper vond ik enorm vermoeiend en het aanraken zonder waarschuwing vond ik  verschrikkelijk! 

 

Vlak voordat ik mijn diagnose kreeg begon ik zelf aan de kappersopleiding. Aangezien mijn opleiding tot muziektherapeut op het HBO volledig misliep leek het mij een goed idee om iets met mijn handen te gaan doen. En omdat ik het leuk vond om mijn eigen haren te knippen en te kleuren was de keuze snel gemaakt. Helaas moest ik een aantal weken voor mijn examens stoppen vanwege een burn-out. Wel heb ik er veel geleerd over small talk en andere handige tips die jou misschien kunnen helpen bij je volgende bezoek aan de kapper. 

 

 1. Vertel de kapper wat je lastig vindt 

Kappers vinden het in de meeste gevallen fijn om te weten als er dingen zijn die moeilijk voor jou zijn. Zijn aanrakingen moeilijk voor je, zeg dan van tevoren dat je hier moeite mee hebt. Kost small talk je veel energie? Vertel de kapper dat je liever niet praat tijdens het knippen. 

 1. Bescherm jezelf tegen prikkels

Luister bijvoorbeeld naar je eigen muziek. Een koptelefoon dragen bij de kapper gaat natuurlijk niet (dan krijg je wel een heel apart kapsel), maar bijvoorbeeld oordopjes kunnen best. Leg van tevoren uit aan de kapper dat je deze draagt omdat je gevoelig bent voor geluid. Heb je last van het felle licht in kappers zaken? Draag een zonnebril. Vraag de kapper of het oké is als je de bril draagt, als de bril af moet geeft de kapper dit wel aan.

 1. Maak een lijstje van dingen waar je over kan praten

Van tevoren alvast weten wat je kan bespreken kan heel handig zijn. Small talk is voor veel mensen met autisme enorm ingewikkeld. Bij deze een aantal dingen waar je het altijd over kan hebben: 

 • Het weer (neurotypische mensen hebben hier bijna altijd wel een mening over!)
 • Dingen die er recent zijn gebeurd in de wereld
 • Vraag de kapper of diegene het werk al lang doet
 • Vraag naar de vakantie. Dit is op een of andere manier een populair gesprek onderwerp bij de kapper, dit onderwerp doet het altijd goed, zelfs als de vakantie nog lang niet is of allang is geweest!
 • Vertel over je speciale interesses! Bij de kapper kan je alles vertellen wat je wilt. De kapper zelf is aan het werk dus heeft alle tijd om te luisteren naar je verhalen.
 1. Neem iets mee om jezelf af te leiden

Wat kan helpen is om bijvoorbeeld je telefoon of ipad mee te nemen. Kijk video’s of speel een spelletje. Een boek of tijdschrift meenemen kan ook fijn zijn. Wil je liever niet te afgeleid zijn? Neem dan bijvoorbeeld fidget-toys mee. Dit is friemelspeelgoed waarmee je bezig kan zijn terwijl je toch aanwezig kan blijven in de omgeving.

 1. Plan rust in van tevoren en na je kappers bezoek

Het is oké om rust te nemen. Voor mij kost een bezoek bij de kapper enorm veel energie! Tegenwoordig laat ik mij alleen nog  knippen door mijn beste vriend die kapper is. Hij is vertrouwd voor mij, small talk is niet aan de orde en het is altijd in mijn eigen omgeving, zelfs dan moet ik er enorm van bijkomen. Alle prikkels van het aanraken en de kleine haartjes overal maken het vermoeiend. Ik zorg ervoor dat ik van tevoren goed uitgerust ben (voor zover dat lukt) en daarna neem ik altijd een halve dag om bij te komen. Als dit langer of korter nodig is voor jou dan is het ook helemaal oké. Neem de tijd die je nodig hebt.

 1. Neem een douche

Vergeet niet om een douche te nemen na het knippen. Minihaartjes vinden altijd een weg in je kleding en die kunnen echt heel vervelend zijn en je overprikkeld maken. Ook je haar kan heel onnatuurlijk voelen na de kapper omdat ze het misschien anders doen dan je gewend bent. Hier kan een douche ook bij helpen omdat je je haar eigenlijk weer even reset op je eigen manier.

 

Hebben jullie nog andere tips voor bij de kapper?

Eén reactie

 1. Wat ik lastig vind is mezelf continu in de spiegel zien, ik word daar heel ongemakkelijk en onzeker van. Nog niks gevonden wat helpt, iemand tips?

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.