Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tip voor de GGZ: Het Mentale Gezondheid Spel

Therapeutische relatie
Als je zelf in therapie gezeten hebt, herken je het vast wel: het kan lastig zijn om, wanneer je iemand niet kent, gelijk open te zijn over jezelf. Het is dan ook belangrijk dat je je veilig, goed en vertrouwt voelt bij je behandelaar. Uit onderzoek weten we dat de therapeutische relatie één van de belangrijkste (succes)factoren voor behandeling is. Volgens de definitie van Bordin (Hafkenscheid, 2014) houdt de therapeutische relatie in: (1) overeenstemming over de doelen van de therapie, (2) overeenstemming over de taken van de therapie, en (3) de kwaliteit van de persoonlijke band tussen patiënt en therapeut. Dit laatste betekent dat het voor een behandelaar belangrijk is om, aan het begin van het behandeltraject, aandacht te besteden en energie te stoppen in de relatie met je cliënt.

Gebruik hiervoor Het Mentale Gezondheid Spel!
Het mentale gezondheid spel bestaat uit 100 (of 60 voor de junior-versie) zorgvuldig samengestelde vragen om het gesprek over mentale gezondheid op gang te brengen. Want, praten helpt! Door openheid te geven over onze mentale gezondheid gaan we de verbinding aan met anderen. We voelen ons daardoor begrepen en minder eenzaam. Het voelt fijn om je zorgen met een ander te kunnen delen. Helaas ligt de drempel vaak te hoog om het gesprek te beginnen. De vragen uit het spel stimuleren het gesprek over de mentale gezondheid en biedt beter inzicht in de persoonlijke situaties van de ander.

Ervaring binnen de GGZ
Zelf gebruik ik Het Mentale Gezondheid Spel vaak bij het kennis maken met mijn cliënten. Beide spellen bevatten goede vragen die, naast leuk zijn, ook veel informatie opleveren over de omgang met emoties van cliënten, de kijk op hun leven of hun mening in bepaalde situaties. Ik merk dat cliënten het spel erg leuk vinden en het een gemakkelijke manier vinden om te vertellen over zichzelf, ook als ze mij nog niet goed kennen. Het leuke eraan is, dat ik zelf de vragen ook beantwoord! Dit zorgt er ook weer voor dat niet alleen ik mijn cliënten beter leer kennen, maar ook de cliënten mij.
Ben je op zoek naar een laagdrempelige manier om op een open manier te praten over mentale gezondheid (binnen de GGZ)? Dan is dit zeker een aanrader!


Twee versies
Het spel heeft twee verschillende versies, naast de ‘normale’ versie ook nog een junior editie. De junior editie is voor kinderen tussen 9 en 14 jaar.

Referenties:
Anton Hafkenscheid (2014). De therapeutische relatie. Utrecht: de Tijdstroom.

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.