Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
podcast autisme

Podcasts over autisme

Luisteren naar podcasts over autisme kan heel verhelderend zijn zowel voor als na een autisme diagnose. Hoewel ik zelf het best informatie verwerk door het te lezen, geldt dit natuurlijk niet voor iedereen! Als autist kan je namelijk bijvoorbeeld ook meer visueel ingesteld zijn en liever naar filmpjes kijken om meer te leren over autisme. Voor dit artikel ligt de focus echter op auditieve informatie in de vorm van podcasts. Hier dus een lijstje met een selectie van de leukste actieve Nederlandstalige podcasts die helemaal in het teken staan van autisme! Podcasts luisteren kan ook een uitstekende manier zijn om je noise-cancelling koptelefoon ergens anders voor te gebruiken 😉 Uiteraard zijn dit niet alle podcasts die er bestaan en er zijn natuurlijk ook heel veel losse podcast afleveringen over autisme gemaakt. Laat het zeker in de reacties achter als jij nog andere leuke podcast tips hebt!

De zoektocht naar mezelf podcast, maar dan anders – Autismij

De zoektocht naar mezelf podcast, maar dan anders is de podcast van Sanne Buter van Autismij. Allereerst ben ik dol op woordgrappen, dus de woordspeling Autismij kan ik enorm waarderen. Sanne heeft het in haar podcast over hoe autisme haar leven beïnvloedt. Dit doet ze in haar eentje zonder gasten, maar dit maakt het zeker niet minder interessant. Haar monologen zijn goed te volgen en ik vind het vaak erg herkenbaar wat ze vertelt. Ze richt zich met haar platform Autismij vooral op hoogopgeleide vrouwen met autisme.

Autisme Ontrafeld

Autisme Ontrafeld is de relatief nieuwe podcast van Sonja Silva. Je kan haar, als je net als ik een dertiger bent of ouder, wellicht nog kennen als presentatrice van TMF. Recentelijk kwam het nieuws naar buiten dat zij op 42 jarige leeftijd gediagnosticeerd is met autisme. In haar podcasts vertelt ze hier openhartig over terwijl ze in gesprek gaat met andere autisten. De afleveringen gaan niet specifiek over bepaalde thema’s maar zijn gefocust op de personen die te gast zijn. Zij doen hun persoonlijke verhalen en vertellen over hun ervaringen en struggles met autisme.

Autcast by Magali de Reu

Autcast is de spiksplinternieuwe podcast van de Vlaamse Magali de Reu met nog maar twee afleveringen. Deze podcast trok mijn aandacht door de – wederom – prachtige woordspeling. Magali is deze podcast gestart tegelijk met de lancering van haar boek. De eerste aflevering gaat over vooroordelen en dit komt ook uitgebreid terug in haar boek. Ik denk dan ook dat de volgende afleveringen die we kunnen verwachten, aansluiten bij de rest van het boek. Denk dan aan onderwerpen als structuur, autistische burn-out, school en werk etc.

Aut of the Podcast

In Aut of the Podcast bespreken ervaringsdeskundige Thijs Fleer en orthopedagoog Odette Hageman elke aflevering een bepaald onderwerp in combinatie met autisme. Aan de hand van stellingen geeft Thijs een inkijkje in zijn leven met autisme. De onderwerpen waar deze podcast afleveringen over gaan lopen uiteen van executieve functies tot eten en van liefde en relaties tot verhuizen. Omdat deze podcast al een poos bestaat, zijn er erg veel afleveringen om (terug) te luisteren!

Bonustip: Stoorzender de podcast

Stoorzender de podcast gaat niet over autisme alleen, maar Claire de Groot en Jeroen Sturing bespreken elke aflevering met een gast een specifiek onderwerp gerelateerd aan mentale gezondheid. Omdat Claire zelf autistisch is, vond ik het leuk om deze podcast ook toe te voegen!

2 reacties

Geef een reactie

Meer artikelen

Mijn vakantie

In deze blog neem ik jullie mee in mijn vakantie van dit jaar. Ik

Sherlock Holmsen

“De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier…” Hoewel ik gruwel

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.