Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 vrouwelijke autistische youtubers

Hoe ontvang jij het liefst nieuwe informatie? Mijn informatieverwerking werkt het best wanneer ik boeken of andere teksten heb om te lezen en, waar nodig, meerdere keren te lezen. Natuurlijk verwerkt niet iedereen informatie het best door het te lezen en soms is het gewoon ook heel fijn om beeld te hebben bij de informatie. Hier op de blog hebben we alles in tekstvorm gegoten, maar er zijn tal van filmpjes op het internet met informatie over autisme. Op YouTube zijn erg veel mensen met autisme actief in het posten van content.

Voor dit artikel heb ik mij speciaal gefocust op autistische vrouwen die Nederlands zijn of in Nederland wonen. Zelf kijk ik vooral veel Engelstalige content over autisme, dus dit lijstje is een mix van Nederlandstalige en Engelstalige kanalen. Vanzelfsprekend is dit korte overzicht bij lange na niet volledig, maar dit zijn een aantal super leuke vrouwelijke autistische youtubers. Mocht je nog andere suggesties hebben, laat ze vooral achter in de comments!

Een Beetje Bijzonder

Eind 2018 begon ik zelf met bloggen over autisme op een account dat nu niet meer actief is. Rond dezelfde tijd begon ook Sanne met Een Beetje Bijzonder en sindsdien volg ik haar op haar Instagram en YouTube. Op Sanne’s kanaal staat onder andere een hele goede serie aan informatieve video’s over prikkelverwerking. Daarnaast komt ook haar eigen verhaal uitgebreid aan bod en geeft ze heldere tips over overprikkeling en executief disfunctioneren.

Mandy Verleijsdonk

Mandy kan je kennen van haar blog. Haar blog staat bij mij regelmatig in mijn Google zoekresultaten. Sinds ongeveer een jaar heeft Mandy ook een YouTube kanaal met video’s over autisme. Op haar kanaal komen vooral praktische tips aan bod die ze uitlegt door middel van haar eigen ervaring met deze onderwerpen. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met ongemakkelijke situaties of wanneer je bellen moeilijk vindt.

Yo Samdy Sam

Hoewel Sam niet Nederlands is, woont zij wel in Nederland. De content op haar YouTube kanaal is dan ook in het Engels. Met meer dan 90 duizend subscribers is ze de populairste uit dit lijstje. Ook Sam heeft pas op latere leeftijd een autisme diagnose gekregen. Haar aandacht ligt bij onderwerpen als autisme bij vrouwen, maskeren en executieve functies. Maar ze heeft het ook over verrassende onderwerpen zoals religie of hekserij in combinatie met autisme.

Door het oog van een autist

Dit kanaal kende ik zelf nog niet, maar ben ik tegengekomen in mijn zoektocht naar Nederlandstalige YouTube kanalen voor dit artikel. Judith deelt op haar kanaal Door het oog van een autist super eerlijke video’s over allerhande onderwerpen gerelateerd aan autisme. Ze beeldt in haar filmpjes scènes uit door middel van verschillende typetjes die ze zelf speelt. Geen standaard praat video’s dus!

Liv Label Free

Liv’s content is in het Engels, maar ze is (voor zover ik kan vinden) Nederlands en heeft ook een tijdje in Nederland gewoond. Momenteel woont ze weer in de Verenigde Staten. De focus van haar video’s op Liv Label Free ligt vooral bij haar eetstoornis in combinatie met haar autisme waarover ze persoonlijke verhalen vertelt. Ook heeft ze video’s over hoe autisme zich bij haar uit en bijvoorbeeld onderwerpen als verhuizen als autist.

Bonustip

Wanneer je klaar bent met het bekijken van alle bovenstaande YouTube kanalen, vergeet dan natuurlijk niet om de docu Mijn vriendin heeft autisme (nogmaals) te bekijken! 😉

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.