Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

4 boeken geschreven door vrouwen met autisme

Deze site is er om een stem en platform te geven aan mensen met autisme in de hoop dat anderen hier herkenning in kunnen vinden. Wij zijn natuurlijk niet de enige met schrijfambities, want er zijn enorm veel boeken en artikelen gepubliceerd over autisme. Hoewel het uiteraard allemaal erg leerzaam is om over autisme te lezen, kan het nóg fijner zijn voor autisten om boeken te lezen van mensen die schrijven vanuit het perspectief van ervaringsdeskundige.

Daarom hier een aantal boeken geschreven door autistische vrouwen. Ik heb ze allemaal gelezen en ik denk dat deze boeken een goed startpunt zijn voor vrouwen die (vermoeden dat ze) autisme hebben. Voor de doorgewinterde autist zijn het misschien al bekende boeken, maar het zijn zeker boeken waarin ik zelf herkenning vond en echt wat aan heb gehad. Dus hoe dan ook aanraders! Door te lezen hoe andere vrouwen hun autisme (hebben) ervaren, voel ik me steeds minder alleen in mijn situatie. Het is een “feest” der herkenning en een geruststellend gevoel dat ik niet de enige ben die de wereld op deze manier beleeft.

Bianca Toeps – Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Een aantal jaar geleden, tijdens mijn diagnosetraject, wees één van mijn beste vriendinnen mij op de blog van Bianca Toeps. Wat een herkenning vond ik in haar blog posts! Een poosje later bleek dat ze een boek ging uitbrengen en uiteraard heb ik dit boek toen meteen besteld. Bianca beschrijft in haar boek op een goed leesbare en toegankelijke manier wat autisme precies is. Ze verwijst naar meerdere wetenschappelijke onderzoeken en geeft een super duidelijke uitleg van de officiële criteria voor een autisme diagnose volgens de DSM-5. Dit boek was mijn introductie tot de Intense World Theory die ik, in tegenstelling tot de Theory of Mind die ik tijdens mijn psycho-educatie kreeg uitgelegd, veel beter vind aansluiten bij mijn eigen belevingswereld.

Vervolgens doet Bianca haar eigen verhaal over hoe het diagnosetraject bij haar op latere leeftijd pas tot de juiste diagnose leidde en hoe autisme zich bij haar uit. Ik vind haar schrijfstijl heerlijk om te lezen. Verweven in het boek zijn ook meerdere ervaringsverhalen van andere mensen, waardoor goed duidelijk wordt dat iedereen autisme anders kan ervaren. Ik heb zelf vooral het voorbeeld over Bianca’s ervaring in Japan vaak gebruikt om aan mensen uit te leggen hoe het voelt om autist te zijn: als een vreemde toerist die alles “verkeerd” doet. Dit boek is zeker ook een aanrader voor mensen in je omgeving die autisme beter willen leren begrijpen en tips willen lezen over hoe ze om kunnen gaan met bepaalde zaken.

Eva Louise Bakker – Desnoods de hele wereld

In de roman Desnoods de hele wereld beschrijft Eva hoe de autistische Anna Berg opeens een bedrag van 30.000 euro op haar rekening gestort krijgt, maar niet weet van wie het komt. Om er achter te komen van wie het geld afkomstig is, probeert ze al haar sociale contacten te bezoeken, waaronder haar Facebook vrienden. Dit is al een enorme struggle an sich. Eva weet heel goed de gedachtegang van de autistische hoofdpersoon te omschrijven, bijvoorbeeld wanneer Anna een pakketje aanneemt voor de buurvrouw. Daarbij denkt ze dan bewust na over hoe ze die dag nog een keer de deurbel zal horen en een sociale interactie met de buurvrouw aan moet gaan. Vervolgens zit ze heel de dag in spanning, omdat ze niet weet wanneer dit zal gebeuren. Dit is echt precies waarom ik nooit mijn deur open doe als ik niemand verwacht.

In haar zoektocht naar de gulle schenker, maakt Anna verschillende keuzes waarbij ik tijdens het lezen dacht: “ja, dit klinkt achteraf gezien onlogisch, maar op het moment van stress en overprikkeling zou ik ook zoiets kunnen doen.” Maar wat ik ook juist erg leuk vond aan dit boek was dat er dingen waren die ik niet specifiek herkende, zoals de problemen en oplossingen tijdens Anna’s lange treinreis. Hierdoor werd maar weer eens extra benadrukt voor mij dat zeker niet alle autisten de wereld op exact dezelfde manier ervaren en dat iedereen zijn of haar eigen sterke en zwakke punten heeft en dat dat helemaal oké is!

Elise Cordaro – Anders gaat ook: hoe ik functioneer met autisme en ADHD

In dit boek bespreekt de Vlaamse Elise hoe zij op haar 27e pas de diagnose autisme kreeg en hoe ook zij daar als vrouw geen uitzondering in is om dit pas op latere leeftijd te ontdekken. Ze beschrijft hoe haar autisme een ijsberg is waarvan slechts het topje van 10% te zien is en de overige 90% onzichtbaar is voor anderen. Na jaren van camoufleren en compenseren geeft een label haar duidelijkheid, maar kan het ook zorgen voor een soort identiteitscrisis. Want waar stopt het camoufleren en begint iemands eigenheid? Dit is een kwestie waar ik zelf ook mee worstel en ik vind het fijn dat iemand anders dit zo duidelijk onder woorden heeft kunnen brengen.

Wat dit boek voornamelijk biedt, is een legio aan super praktische tips! Ze omschrijft met duidelijke voorbeelden uit haar eigen leven waar ze mee worstelt en biedt gelijk haar eigen oplossingen en lifehacks op verschillende gebieden: studie en werk, dagelijks leven, sociale struggles en, mijn persoonlijke favoriet, plannen. Dit hoofdstuk vond ik echt heel behulpzaam! Ook besteedt zij veel aandacht aan de fysieke aspecten van autisme en dan met name de vermoeidheid. Dit is zo herkenbaar en ik hoop dat er in de toekomst meer onderzoek wordt gedaan naar vermoeidheid en autisme. Tussen de hoofdstukken door staan een aantal teksten van haar blog, check vooral degene waarin ze een treinrit minutieus beschrijft. Dit vond ik een super goede omschrijving om aan niet autistische mensen te laten lezen! (Kleine noot: dit boek beschrijft dus ook ADHD, dus wellicht zullen sommige dingen niet helemaal herkenbaar zijn.)

Judith Visser – Zondagskind

De roman Zondagskind gaat over het personage Jasmijn Vink en is gebaseerd op Judith Vissers eigen leven. Ik had dit boek al een hele poos op mijn lijstje staan en ik ben blij dat ik hem eindelijk heb kunnen lezen! Het 478 pagina’s tellende boek heb ik namelijk praktisch in één ruk uitgelezen, zo boeiend en herkenbaar was dit verhaal. Hoewel het boek zich een jaar of tien afspeelt vóór mijn eigen jeugd, was een hoop hetzelfde en voelde dit boek haast als een soort herbeleving van mijn eigen leven. Ik las zoveel overeenkomsten tussen de gedachtegangen van Jasmijn en mij als kind, dat ik regelmatig moest huilen. Van de momenten waarop Jasmijn aan haar moeder vraagt waarom het zo hoort om naar school te gaan tot aan het moment waarop ze tegen haar eerste vriendje zegt dat één keer per maand afspreken toch wel genoeg is voor haar.

Het verhaal neemt je mee van Jasmijns jonge jeugd via haar schooltijd naar haar eerste officiële baan op een kantoor. Zoveel verschillende dingen komen aan bod dat ik het hier niet uiteen kan zetten en ik vooral aanraad om het boek zelf te gaan lezen! Hoewel het boek is geschreven zonder echte hoofdstukken, zijn er wel duidelijke (korte) stukken, waardoor ik er dus echt zo snel doorheen raasde dat ik meteen ben begonnen aan het het vervolg op dit boek getiteld Zondagsleven. En uiteraard zal Zondagsleven niet het laatste boek zijn dat ik lees over autisme. Alle andere tips zijn uiteraard zeer welkom in de comments!

5 reacties

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.