Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
noise canceling koptelefoons

Zelfzorg voor autistische personen – deel #2: Noise Canceling koptelefoons

Noise Canceling koptelefoons zijn vaak een noodzaak voor mensen met autisme. Zonder Noise Canceling technologie kunnen mensen met een autismespectrumstoornis heel gemakkelijk worden afgeleid en dit kan hun vermogen om te studeren beïnvloeden, bijvoorbeeld.

Daarnaast is de kans groot dat auditieve prikkels kunnen zorgen voor overstimulatie, wat ook weer zeer uitputtend kan zijn en de kans op een autistische burn-out of meltdown vergroot. Noise Canceling koptelefoons creëren een rustigere omgeving door middel van het dempen van die prikkels.

Wat is Noise Canceling technologie?

Er zijn twee soorten Noise Canceling koptelefoons: koptelefoons die gebruikmaken van actieve Noise Canceling technologie (ANC-koptelefoons) en koptelefoons die geluid van buiten dempen met een over-ear padding-ontwerp (koptelefoon met ruisonderdrukking).

Actieve Noise Canceling koptelefoons gebruiken een microfoon om geluidsgolven te creëren die geluiden van buitenaf tegengaan en elimineren, terwijl Noise Canceling koptelefoons met over-ear padding een omgeving creëren waar geluiden niet binnen of buiten kunnen komen.

De beste Noise Canceling koptelefoon voor iemand met autisme is waarschijnlijk een koptelefoon die actieve Noise Canceling technologie biedt. Die geven namelijk een beter resultaat wat betreft het dempen van alle auditieve prikkels die je omgeving op dat moment op je afvuurt. Het geeft dus meer verlichting! Ze zijn echter wel veel duurder en zijn daarom een minder goede keuze zijn voor iemand met een beperkt budget.

Het is ook belangrijk om te weten dat geen enkele koptelefoon in staat is om álle geluiden van buitenaf te onderdrukken. Wat ze doen is namelijk een bepaald percentage van het geluid dempen. Dit kan ook weer een voordeel zijn, aangezien je op zo’n manier nog wel in staat bent een gesprek te voeren.

Tips voor het aanschaffen van een Noise Canceling koptelefoon.

Tip 1: Bepaal je budget! Noise Canceling koptelefoons zijn er namelijk in verschillende prijsklassen.

Tip 2: Pas je koptelefoon in de winkel. Het kan zijn dat je een geweldig model getipt krijgt van iemand, maar dat zodra je hem online besteld hebt en binnenkrijgt, hij helemaal niet lekker blijkt te zitten op jouw hoofd. Ik raad daarom aan om altijd even in de winkel zelf te gaan voelen hoe de koptelefoon zit. Past hij goed over je oren? Is hij niet te zwaar voor jou? Is hij verstelbaar? Je kan daarna alsnog gaan zoeken naar een goede deal online, maar dan weet je in ieder geval zeker dat hij je gaat bevallen.

Tip 3: Check de draagbaarheid. Hoewel koptelefoons ongeveer dezelfde afmetingen hebben, verschilt hun draagbaarheid omdat ze op verschillende manieren kunnen worden opgevouwen (of helemaal niet). Als je van plan bent veel te reizen met deze koptelefoon, dan zou draagbaarheid bovenaan je lijstje moeten staan tijdens het winkelen. Een van de dingen waar je op wilt letten, is waar of hoe de oren draaien of scharnieren om de koptelefoon draagbaarder te maken.

Andere opties om geluid te onderdrukken.

Het kan zijn dat je liever geen Noise Canceling koptelefoon gebruikt. Het zit misschien niet in je budget, of je vindt het vreselijk zitten. Wat ik kan begrijpen! Ik vind mijn koptelefoon in de zomer ook vaak minder prettig, omdat mijn oren er vreselijk warm van worden wat ook weer zorgt voor overprikkeling. Gelukkig zijn er ook nog andere opties om je omgevingsgeluid wat te dempen.

Gehoorbeschermers: Mocht een Noise Canceling koptelefoon net te duur zijn, dan kun je kiezen voor gehoorbeschermers. Dit zijn plastic “cups” die gevoerd zijn met geluiddempend materiaal. Ze zien er qua uiterlijk een beetje gelijk uit als een koptelefoon en je ziet ze vanwege het geluiddempende gebruik dan ook vaak voorbijkomen op bijvoorbeeld bouwplaatsen of bij concerten. Wil je toch ook kunnen luisteren naar muziek? Je kunt ze heel gemakkelijk combineren met muziekoortjes! Steek ze in je oren en doe de gehoorbeschermer eroverheen. Voilà, je hebt je eigen auditieve cocon gecreëerd!

Noise Canceling oordoppen: Wanneer je wel het budget hebt, maar een koptelefoon niet prettig vindt om te dragen, kun je kiezen voor Noise Canceling oordoppen. Behalve dat ze misschien prettiger zitten, zijn ze ook een stuk praktischer om mee te nemen en op te bergen. Het opbergdoosje past namelijk met gemak in je broekzak! De Noise Canceling techniek werkt bij deze oordoppen hetzelfde als bij een koptelefoon, er is alleen een kans dat het net wat minder sterk filtert. Maar een voordeel is dan weer wel dat je ook gewoon je muziek kunt luisteren en je gemakkelijk kunt terugtrekken in je eigen bubbel.

Oordoppen: Wanneer je een lager budget hebt én iets over je oren niet prettig vindt, kun je kiezen voor oordoppen. In deze categorie zijn meerdere opties: Schuim – of waxoordoppen, universele oordoppen of zelfs oordoppen die specifiek aangepast worden aan jouw oren. Deze zijn dan net wat duurder dan de simpele schuimoordoppen die je bij elke drogist kunt vinden. Vaak zijn deze echter niet heel geluiddempend. Maar tegenwoordig is er ook een oordop op de markt die geluid filtert. Loop is een relatief bekend merk die deze technologie gebruikt. Het grote voordeel van deze oordoppen is dat ze doen wat ze beloven, ze er mooi uitzien en ook nog eens erg redelijk geprijsd zijn.

Gebruik jij een Noise Canceling koptelefoon? Wat zijn jouw ervaringen? Welke raad je aan?

2 reacties

 1. Hallo,
  SONY WH 1000X M3
  Zeker een aanrader. Kost wat, maar dan heb je ook wat.
  Persoonlijk gebruik ik hem met name met studeren of als ik wil lezen in een ruimte waar afleiding is. Ook op reis gebruik ik hem regelmatig en met fietsen.
  Noise Cancelling functie werkt goed.
  Groeten

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.