Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
autisme

Structuur vinden: Tips voor meer rust en planning met autisme

Wanneer mensen aan autisme denken, wordt vaak gedacht aan routines en structuur. Veel mensen die niet veel weten over autisme denken dat het draait om het verlangen naar een strikte planning en het alles op dezelfde manier willen laten verlopen. Helaas ervaren veel mensen met autisme juist moeite met het aanbrengen van structuur in hun leven. Als je net als ik bent, heb je misschien af en toe de energie en tijd om een planning te maken en merk je hoe prettig dat kan zijn. Maar in werkelijkheid leef je vaak chaotisch en van dag tot dag zonder enige vorm van structuur.

In dit artikel wil ik een aantal tips delen die mij hebben geholpen bij het aanbrengen van meer structuur:

Beperk je keuzes:

Hoe meer keuzes je hebt, hoe langer je kunt nadenken over bepaalde zaken en taken. Een eenvoudige manier om dit aan te pakken is door een routine te creëren voor het opstaan en je klaarmaken. Kies bijvoorbeeld een standaard outfit waarin je je altijd prima voelt, niet per se geweldig of fantastisch, maar gewoon goed! Op dagen waarop je je minder goed voelt, wil je niet te lang nadenken over een outfit. Mijn persoonlijke keuze is een zwarte t-shirt jurk, die ik zowel in de zomer als op koudere dagen kan dragen met een panty. Deze tip werkt ook goed voor make-up en haar routines.

Zet je rustmomenten in de planning:

Wanneer jij en iedereen om je heen duidelijk weten dat bijvoorbeeld de zondag jouw rustdag is, zul je ook veel minder druk voelen om alsnog van alles te gaan doen op die dag. Het klinkt misschien wat ‘kinderachtig’, maar het hebben van een duidelijk onderscheid tussen werk- en rustdagen kan je helpen om de week gestructureerder te doorlopen. Op je rustdag kun je ervoor kiezen om lekker binnen te blijven, maar als het kan, zou ik je adviseren om een kleine wandeling te maken in de natuur. De natuur werkt namelijk herstellend!

Verdeel schoonmaak taken over de week:

Mijn vaste rustdag is woensdag, maar al snel merkte ik dat ‘woensdag rustdag’ veranderde in ‘woensdag schoonmaakdag’. De rest van de week deed ik wel de afwas en ruimde ik wat troep op, maar de meeste andere taken stapelden zich op tot woensdag. Hierdoor had ik niet echt het gevoel van een rustdag. Probeer daarom het huishouden te verdelen over diverse dagen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke avond voor het slapengaan even de kussens op de bank netjes legt en een doekje over de tafel haalt. Je zult al snel merken dat wanneer je ‘s ochtends de woonkamer binnenstapt, je niet gelijk chaotisch je dag hoeft te beginnen.

Laat de boodschappen bezorgen:

Kies een vaste dag uit voor het halen of laten bezorgen van boodschappen. Niks is zo vervelend als geen eten in huis hebben terwijl je je werkdag moet beginnen. Dan kun je nog zo snel klaar zijn met je outfit en make-up look, maar als je daarna de deur weer uit moet om boodschappen te doen, voelt het toch weer chaotisch aan. Een boodschappenapp zoals Picnic is makkelijk vooruit te plannen, dan kun je bijvoorbeeld elke zondagavond je boodschappen laten komen.

Beginnen met structuur vinden!

Met deze tips ben je weer een stapje verder tot je droomleven met een fijne planning en vooral zonder dat vervelende chaotische gevoel alsof je geen controle hebt over je eigen dagen. Wat ik wil benadrukken is dat het natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde werkt. Dit zijn mijn bevindingen die mij goed helpen met mijn chaotische hoofd. Ik wens iedereen die hier, net zoals ik, veel moeite mee heeft veel succes toe bij het aanbrengen van een betere planning en routines! Mocht je zelf ook een tip willen delen, dan kan dat hieronder in de comments!

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.