Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
overprikkeling supermarkt

10 tips voor in de supermarkt

De supermarkt is een plek waar menig autist flink overprikkeld kan raken. Toen het een paar jaar geleden erg slecht met mij ging, kwam ik een keer huilend thuis van de supermarkt, omdat de courgettes op waren en ik niet het gerecht kon maken dat ik voor ogen had. Ondertussen heb ik gelukkig wat lifehacks ontwikkeld waardoor boodschappen doen mij een stuk makkelijker afgaat! Ik kom nog steeds niet vrolijk lachend thuis, maar ook zonder courgettes kan ik vaak prima iets koken. Hoe kan je het boodschappen doen voor jezelf nou wat makkelijker maken?

1. Bereidt je voor op prikkels

Voordat je weggaat is het handig om te bepalen van welke dingen in de supermarkt je het meest last hebt. Dit kunnen externe prikkels zijn als licht, geluid/muziek, veel mensen, temperatuur, maar ook interne prikkels zoals keuzes maken of een hongerig gevoel. Vervolgens is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de dingen waar je wél iets aan kan doen en waar je níét iets aan kan doen. De supermarkt zal bijvoorbeeld niet speciaal voor jou de tl-lampen uitzetten, maar je kan wel een hoedje of zonnebril opzetten tegen het licht.

2. Doe oordopjes in of een koptelefoon op

Voor mij persoonlijk is geluid de grootste boosdoener, dus ik zorg dat ik altijd oordopjes in heb. Hiermee sla ik twee vliegen in één klap: ik heb minder last van de muziek in de winkel en mensen spreken me minder gauw aan. Ook de krantverkopers vind ik makkelijker te negeren als ik oordopjes in heb. Dit lijkt wellicht onaardig maar dit doe ik echt uit zelfbescherming om niet overprikkeld te raken.

3. Maak een lijstje op volgorde van de winkel

Een boodschappenlijstje maken voor wanneer je boodschappen gaat doen, is natuurlijk niet echt een revolutionaire tip. Wat wel heel erg kan helpen, is om dit boodschappenlijstje te maken op de volgorde van de winkel waar je boodschappen gaat doen. In sommige apps van supermarkten kan dit zelfs automatisch, maar het werkt ook prima in de notities van je telefoon of met pen en papier. Hiervoor is het wel zaak dat je goed weet hoe jouw supermarkt is ingedeeld. Indien je dat niet helemaal zeker weet, helpt het ook al om de boodschappen per categorie te noteren. Al stond ik laatst wel weer even heerlijk minutenlang naar het kaas schap te staren, omdat ze het in mijn supermarkt weer eens een goed idee vonden om de producten om te wisselen.

4. Maak een back-up lijstje voor als een product er niet meer is

Wat er in mijn hoofd gebeurde bij gebrek aan courgettes was het volgende: oh nee er zijn geen courgettes, dan kan ik niet meer de pasta maken die ik wilde, nu moet ik dus iets anders maken, daar heb ik weer allerlei andere producten voor nodig, maar dit kan ik nu niet bedenken, ik moet een courgette hebben, maar die is er niet, ERROR. Tegenwoordig probeer ik voor dit soort situaties altijd een back-up plan te hebben: oké, stel de courgettes zijn op, kan ik dan pasta maken met een aubergine/prei/broccoli bijvoorbeeld? Ik heb dus een soort schaduwlijst van mogelijke alternatieven. Maar is mijn pindakaas op, dan maar geen pindakaas, want ik wil geen ander merk, dan koop ik bijvoorbeeld chocopasta.

5. Laat je niet verleiden door aanbiedingen in de winkel

Is dit een budgetblog? Haha nee hoor, maar wat doen aanbiedingen? Die zorgen ervoor dat je ter plekke in de winkel een keuze moet maken om iets wel of niet te kopen. En juist van die keuzes raak ik enorm overprikkeld en loop ik helemaal vast. Aanbiedingen negeren en je gewoon aan je lijstje houden zorgt voor minder keuzestress, want je hebt thuis al precies gekozen wat je allemaal wilt kopen. Ik maak hier alleen heel af en toe een uitzondering voor als mijn favoriete chocola opeens in de aanbieding is.

6. Ga op een vast tijdstip waarop je weet dat het rustig is

Al jarenlang, ook voordat ik mijn diagnose had, ga ik niet tussen 17:00-19:00 naar de supermarkt, want dan is het spitsuur op mijn locatie. Die drukte zorgt bij mij voor te veel prikkels. Het is tegenwoordig heel makkelijk om op Google bij jouw supermarkt te zien hoe druk het er gemiddeld is op bepaalde dagen en tijdstippen. Doe er je voordeel mee en ga op een tijdstip dat het rustig is. Ook doe ik maar één keer per week boodschappen.

7. Ga voor gemakkelijke producten

Boodschappen doen vreet soms zoveel energie dat daarna ook nog moeten koken gewoonweg geen optie meer is. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel lekkere kant-en-klaar maaltijden te vinden. Ik probeer ze niet te vaak te kopen, maar in dit geval denk ik altijd: wel eten is beter dan niet eten. Ook voorgesneden groenten kunnen in dit geval handig zijn!

8. Gebruik de zelfscankassa

Oh wat een geweldige uitvinding vind ik de zelfscankassa’s! Waar ik me voorheen altijd opgejaagd voelde om mijn spullen op tijd in te pakken voordat de producten van volgende klant al lagen te wachten op de band, kan ik nu rustig op mijn eigen tempo alles scannen en inpakken. Het grote voordeel is ook dat het op de “goede” (aka mijn eigen) volgorde kan. Het enige dat ik wel erg lastig vind is als ik gecontroleerd wordt door een medewerker en die medewerker alles weer verkeerd terug in mijn tas wil stoppen…

9. Oefen wat je gaat zeggen tegen de kassamedewerker

Word je gecontroleerd bij de zelfscankassa, is er geen zelfscankassa of reken je toch liever af bij een reguliere kassa? Dan kan het helpen om thuis te oefenen met hoe de interactie met de kassamedewerker kan verlopen. Bedenk van tevoren wat je wil zeggen als er gevraagd wordt of je zegels spaart of het bonnetje wil. Zo’n script kan je er bij helpen dat je op het moment zelf minder hard hoeft na te denken over wat je moet zeggen.

10. Laat je boodschappen bezorgen

Als het je echt niet lukt om naar een supermarkt te gaan, dan kan je je boodschappen altijd nog laten bezorgen. Wie weet heb je wel hele lieve mensen in je omgeving die af en toe eens voor jou boodschappen willen doen en bij jou thuis willen afgeven. Tegenwoordig zijn er ook talloze bezorgservices van verschillende supermarkten waar je je producten online kan bestellen. Als dit je meer rust geeft en je het budget hebt, zou ik zeker zeggen: doen! Ik ben dan alleen wel weer zo dat ik per se zelf mijn eigen courgette uit de stapel courgettes wil kiezen. Ik blijf natuurlijk wel een autist 😉

6 reacties

  1. Lol om je laatste zin.
    Thanks voor het delen. Boodschappen doen vind ik zelf echt heel lastig en eigenlijkt neemt vriendlief dit over. Schaam mij daar best wel voor maar deze tips gaan mij wel helpen 🙂 Zelfscan kassa’s vind ik echt enorm prettig en is nu pas sinds kort aanwezig in onze supermarkt. Binnenkort maar even testen 😀

  2. Ik heb laatst dus een heel boodschappensysteem bedacht. Wekelijks ga ik naar de markt voor groente en fruit (eigen courgettes uitzoeken). Op vrijdagochtend schreeuwen ze niet met aanbiedingen daar & ik merk dat in de buitenlucht dingen kopen op een of andere manier minder overprikkeling oplevert. Om de week bestel ik de rest van de boodschappen via Picnic. Die bezorgen gratis en je hoeft maar voor minimaal 35 euro te bestellen. ik vind het echt ideaal en volgens mij ben ik zelfs goedkoper uit omdat ik door de week heen minder impulsaankopen doe. De app zorgt ervoor dat ik heel gericht zoek en alleen dát bestel wat ik nodig heb.

    Dat lijstje op volgorde van de winkel maken is trouwens ideaal! Die ga ik zeker gebruiken voor als ik naar de markt ga. Loop nu vaak wel 20 keer heen en weer te zoeken :p

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.