Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 Praktische tips voor het bijhouden van het huishouden

Het huishouden doen is iets waar ik al mijn hele leven lang tegenaan loop. Sinds ik op mijzelf ben gaan wonen is het alleen maar verergerd. Voor mij is het vaak zo dat ik erg goed bezig was op één gebied en op de andere gebieden liep ik dan vast. Als het goed ging op school, lukte het huishouden en mijn zelfzorg niet. Als het huishouden goed ging, lukte de andere dingen niet. Etc. Ondertussen heb ik veel geleerd over hoe ik hier het beste mee om kan gaan, maar het blijft nog steeds ingewikkeld. Bij deze een aantal tips die mij erg helpen of die ik zelf nog uit wil proberen!

 

Tip 1: Gebruik Sweepy!

Sweepy is een app die erg kan helpen in het huishouden. Het geeft aan wanneer een kamer toe is aan een poets beurt en wat er moet gebeuren. Dit kan erg helpen omdat je wordt herinnerd aan de dingen die je moet aanpakken en de app verteld precies wat je moet doen. Het is in het begin even veel omdat je alles moet invullen, wat er per kamer moet gebeuren etc. Maar daarna scheelt het enorm veel plan en organisatie werk.

 

Tip 2: Maak het leuk!

Maak een klein feestje van het huishouden. Voor mij helpt het erg om naar mijn lievelings- podcast te luisteren tijdens het schoonmaken. Mijn vriendin luistert juist graag naar muziek en danst het huis door terwijl ze schoonmaakt. Als ik de badkamer schoonmaak vind ik het fijn om een video te kijken. Probeer te kijken wat er bij je past per moment, per activiteit.

 

Tip 3: Maak het wat makkelijker

Voor mij hielp het enorm om een stoomreiniger te kopen voor de vloeren. Dweilen was veel te overprikkelend voor mij. Ik was vaak al overprikkeld voordat ik begon, alle stappen maakte het moeilijk. De stoomreiniger kon ik gewoon in het stopcontact stoppen, even wachten en het dweilen kon beginnen!  Dit soort dingen maakte het huishouden doen en bijhouden zoveel makkelijker voor mij. Sta jezelf het toe om dit soort aanpassingen te maken voor jezelf.

 

Tip 4:Deel het op in kleinere stappen

Is in een keer het hele huis schoonmaken en opruimen teveel? Deel het op in kleinere delen. Voor mij helpt het om het per kamer in te delen. Bijvoorbeeld: vandaag doe ik mijn badkamer, morgen mijn woonkamer etc. 

 

Tip 5: Vraag hulp.

Hulp vragen in het huishouden is helemaal oké! Ik voelde mij vaak erg tot last als ik om hulp moest vragen dus deed ik het vaak niet. Dit leidde tot een enorme opstapeling van dingen die moesten gebeuren. Onthoud dat mensen die van je houden liever willen dat je om hulp vraagt dan dat je er alleen mee blijft zitten. Als het moeilijk is om dit te geloven, draai het om. Vraag je af, als de rollen zouden zijn omgedraaid, hoe zou jij het vinden als de ander (niet) om hulp vraagt). Dat is iets wat mij vaak hielp om uiteindelijk toch om hulp te vragen.

 

Bonus tip: Wees niet te streng voor jezelf. Soms is het ook oké om de afwas morgen te doen, om het stofzuigen even uit te stellen of om het dweilen over te slaan. Probeer lief te zijn voor jezelf!

Ik hoop dat deze tips een beetje helpen! Heb jij zelf ook nog tips voor anderen? Deel ze hieronder! Alle tips zijn welkom 🙂

Eén reactie

  1. Leuke en handige tips! Bij mij werkt het ook om samen schoon te maken (tip 5), muziekje erbij, je zit lekker in de vibe en blijft er niet “tegenaan hikken” 🙂

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.