Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Gaat een autist op vakantie…

Hoi allemaal! Voordat ik aan deze blog begin zal ik me even kort voorstellen: ik ben Janyke en ik mag maandelijks een blog plaatsen op evenontprikkelen.nl. Wil je meer over mij weten? Kijk dan even op mijn profiel of lees mijn “even voorstellen” post hier. Omdat de zomervakantie net achter ons ligt, gaat mijn eerste blog over autisme en en op vakantie gaan, maar dan wel met een specifieke focus… Veel leesplezier!

Autisme en vakantie
Autisme en vakantie een ramp? Nee hoor! In deze blog licht ik alle positieve kanten uit van “het met autisme op vakantie gaan”. De meesten komen uit mijn persoonlijke laatjes met ervaring van anderhalve maand geleden. Héél misschien zal je wel merken waar ik ben geweest en wat ik heb gedaan (wie zegt dat autisten niet sarcastisch kunnen zijn). Oh ja, en ehm… Ik wil met deze blog natuurlijk niet ontkennen dat op vakantie gaan terwijl je autisme hebt een hele opgave kan zijn. Wat ik wel wil, is op een speelse en positieve manier met het onderwerp omgaan en behalve alleen de moeilijke kanten, ook de leuke kanten van autisme uitlichten. Nou, genoeg gekletst, we beginnen bij de voorbereiding.

Een paklijst maken
Lijstjes! Oh, wat zijn die dingen fantastisch. Alleen al de dopamineshot die mijn hersenen vrijgeven als ik een item van een to-do list mag afstrepen. Als het om vakantie en paklijsten gaat, is dikke lol daarom gegarandeerd. Je overwerkte brein krijgt eindelijk zijn welverdiende rust wanneer je alle spullen die er los in rondzweven verwerkt tot kleine stukjes letterlijkheid, netjes onder elkaar. Als je echt een pro bent, zet je daar ook nog even heuse afvink-hokjes voor, en je bent helemaal ready to go!

Nieuwe hyperfocus
Als je dan eenmaal op je bestemming bent, ga je dingen doen die je anders niet zo vaak doet. Bijvoorbeeld surfen. Elke dag. Het liefst ook elk dagdeel. En praten over surfen. Veel. Lang. Tips opdoen. Dromen over een road trip langs de West-Europese kust. Blijven hangen in die surf vibe. En als je een dagje niet in het water maar in een stad te vinden bent, omdat dat nou eenmaal zo hoort tijdens een reisje, verlangt een overprikkelde jij stiekem de hele tijd naar de rust van het strand, de oceaan, de golven… De ultieme check of je een nieuwe hyperfocus hebt gevonden? Wanneer je reisgenoot zich serieus af begint te vragen of er misschien iets mis is met haar liefde voor surfen, omdat ze bij lange na niet zo enthousiast is over die nieuwe hobby als jij. Uiteraard stel je haar dan met alle plezier gerust door enige uitleg te geven over autisme en intense fascinaties. Zolang je daarna maar weer met je surfboard de zee in mag.

Miscommunicatie
Communicatie stopt natuurlijk niet ad hoc wanneer jij je naar een andere geografische locatie verplaatst. Miscommunicatie ook niet. Alleen het leuke is: ’t gebeurt niet altijd vanwege jou. Heerlijk, wanneer een Fransman je niet kan volgen omdat je te snel en te ingewikkeld Engels praat. “Can you please talk slowly?” “Can you repeat?” Natuurlijk! Ik ben allang blij dat ik één keertje niet degene ben die alle content mist omdat ik te druk ben met het interpreteren van non-verbale signalen, het nadenken over mijn oogcontact en het laten racen van mijn brein op zoek naar de meest geschikte vervolgvraag. In het buitenland is miscommunicatie sowieso gegarandeerd, of je nou autist bent of niet. Soms zelfs vanuit de kant van de ander. En dat is stiekem bést lekker.

Intens genieten
Vakantie brengt een heleboel nieuwe zintuiglijke ervaringen met zich mee. De zoute geur van de zee, de golven die over je voeten spoelen, de zee die zó groot, zó immens is. De rijke kleuren, de goudbruine zandbanken. De aanrollende golven, fascinerend, en daar mag je dan doorheen rennen! Of neem nou de heerlijke beat van een nieuw liedje, blote voeten op een houten veranda, de zon die door het kristalheldere water heen vlekken op de zandbodem tovert, alle schakeringen groen van de planten in de tuin, de warme stralen van de buitendouche op je huid, een kop koffie met een rozijnenbroodje… Ik kan daar intens van genieten. Helemaal opgaan in het moment. De wereld om je heen vergeten. Magisch.

Zonnebrillen zijn de norm
Dat felle licht, het oogcontact met vreemde mensen… Gelukkig zijn daar zonnebrillen! En waar is het nou méér logisch om een zonnebril op te hebben dan op vakantie? Juist… meer hoef ik denk ik niet te zeggen.

Tijd
Tijd. Zeeën van tijd. Ontprikkeltijd. Een-momentje-voor-jezelf-tijd. Tijd om je te verliezen in je (nieuwe) fascinaties. Vakantie heeft het allemaal. Want als het goed is heb jij je thuisfront laten weten dat je “lekker op vakantie bent”, weten je vrienden dat je “mobiel eventjes wat minder goed bereikbaar bent” en ontvangen je collega’s een “geen gezeur aan mijn hoofd” in de vorm van een nette out-of-office melding. Dus of je nou voor pampus in een hangmat ligt, het ene boek na het andere verslindt of je dagen doorbrengt met je nieuwe hobby… ga er gewoon keihard van genieten!

Zo. Dat was in een notendop waarom op vakantie gaan als persoon met autisme ook gewoon ontzettend leuk kan zijn. En even eerlijk: natuurlijk heb ik óók overprikkeld door een supermarkt gedwaald, heb ik mijn hersens laten kraken over de omgangsvormen met onze AirBNB host en kon ik niet in slaap vallen door mijn “achtbaanhoofd”. Maar ik ben ook ontzettend blij met de lijst hierboven. Kan jij ‘m aanvullen? Laat het vooral weten in de reacties!

2 reacties

  1. Ik ben eind 2019 voor het laatst (en weer voor het eerst in jaren) op vakantie geweest met een vriendin waarin ik zelfs alles mocht invullen. Ik wist niet dat voorbereiden van een vakantie zo leuk kon zijn haha. Meermaals van te voren via streetview de routes ‘lopen’, lijstjes maken met beste opties, livebeelden bekijken via webcams. Eigenlijk had ik alles op online al bekeken..moest er alleen nog maar naar toe en echt genieten. Dat is inderdaad erg goed gelukt 😀

    Leuke blog btw

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.