Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een kamer gevonden, wat nu? – Wonen op jezelf deel 2

Hey! Welkom! Leuk dat je weer leest.

Vorige maand beschreef ik de eerste stappen om op kamers te gaan en in de blog van deze maand zal ik hierop voortborduren. Want als je na een hospiteeravond een belletje krijgt met het goede nieuws dat je het geworden bent en dus een kamer hebt gekregen, wat gebeurt er dan?

Zelf ben ik nu ook weer bij de volgende stap aangekomen. Na 6 hospiteeravonden kreeg ik 5 oktober het nieuws dat ik uitgekozen was. Ik heb nu een kamer op de Uithof! Niet alleen is dit dichtbij school, het is ook kleiner, schoner en ik heb minder huisgenoten. Ik ben nu al blij met mijn nieuwe huisgenoot en verheug me enorm op 30 oktober. Dan ga ik verhuizen, joepie!! 🙂

De volgende stap

De volgende stap nu is het accepteren van de kamer en het ondertekenen van het huurcontract. Wanneer je dit gedaan hebt zijn er nog een aantal dingen die belangrijk zijn. Je moet namelijk, als dit mogelijk is, aan de gemeente waar je naartoe verhuist laten weten dat je gaat verhuizen. Deze gemeente geeft het dan weer door aan je huidige gemeente, zodat je hier uitgeschreven wordt.

Vorige week maandag, 11 oktober,  heb ik mijn nieuwe kamer geaccepteerd. Hier moest ik veel voor regelen. Ik heb met de sociale dienst gebeld over mijn studietoeslag en hoe het in zijn werking gaat nu ik naar een andere gemeente ga verhuizen. In Utrecht moet ik dit helemaal opnieuw aanvragen, maar omdat deze in Zeist al is toegekend, hoef ik medisch niets meer te bewijzen. Al het andere bewijs moet ik nog wel aanleveren.

Voorbereidingen: aankopen voor de nieuwe kamer

Als je het huurcontract getekend hebt en de sleutel in ontvangst hebt genomen is het tijd voor de voorbereidingen. Hoe ziet de kamer er op dit moment uit? Hoe groot is de kamer precies? Is er iets van de oud bewoner dat overgenomen kan worden? Hoe ga je deze inrichten? Houd je de kamer zoals deze nu is of wil je muren verven?

Het is slim om iemand mee te nemen als je voor het eerst echt goed naar de kamer gaat kijken. Het opmeten is een beetje moeilijk in je eentje (wie houdt de andere kant van de maatrol vast?) en de mening van iemand anders is ook fijn. Wat wil je precies met de kamer doen? Heb je al meubels of moet je deze nog aanschaffen? Tipje: op de marktplaats van Facebook worden vaak meubels voor een goedkopere prijs aangeboden. Ditzelfde geldt voor kringloopwinkels. Als je er op tijd bij bent kun je zo een echt pareltje op de kop tikken.

Zelf heb ik ook de marktplaats van Facebook afgestruind. Ik vond wel een aantal mooie kasten, maar één daarvan moest ik direct in Arnhem op komen halen, wat helaas onmogelijk was. Van een andere kast stond de advertentie nog op Facebook, terwijl deze zaterdag al opgehaald was. Dit vond ik echt jammer. Wees gewaarschuwd, er is dus op zo’n platform ook altijd een kans op teleurstelling.

Voorbereidingen: veranderingen in de nieuwe kamer

Mijn nieuwe kamer heeft op dit moment een grijze muur. Dit wil ik heel graag veranderen. Zelf ben ik helaas niet zo handig, maar gelukkig heb ik een nicht, die superhandig en creatief is, en me zondag wil komen helpen met het verven van deze muur. Deze wordt heel mooi olijfgroen. Ik ben erg blij dat ze komt en kijk er erg naar uit om samen aan de slag te gaan. Ik wil het nu anders gaan aanpakken dan bij mijn vorige huizen en er meteen mijn eigen plekje van maken, waar ik graag ben en me hopelijk snel thuis voel. Gisteren heb ik daarom ook bij Ikea een bank uitgekozen, die had ik nog niet. Ik ben er zo ongelofelijk blij mee! En gelukkig paste deze net in de auto. Ook verruil ik mijn bureau voor een uitklapbare tafel, zodat ik samen met vriendinnen en klasgenoten kan studeren. Het zorgt er ook voor dat ik meerdere zitplekjes heb in mijn nieuwe kamer. Nu verplaats ik me van mijn bureau naar mijn bed en andersom. Een bank en eettafel zijn een welkome upgrade.

Voorbereidingen: afsluiting in de oude kamer

Maar, terwijl je bezig bent met de voorbereidingen voor je nieuwe kamer moeten er natuurlijk ook nog dingen in je huidige woning gebeuren. Heb je al (verhuis) dozen geregeld voor al je spullen?

Ook in mijn oude kamer is er afgelopen week al veel gebeurd. Mijn moeder is komen helpen met het ordenen en inpakken van mijn spullen. Bijna alle verhuisdozen staan op dit moment al in mijn nieuwe kamer. Maandag a.s. komt ze nog een keer naar Zeist om de rest in te pakken. Die dag gaan we nog een keer naar Ikea om een kledingkast, tafel en stoelen aan te schaffen. Leuk om te doen, maar mijn bankrekening is er een stuk minder blij mee.

De timing

Ik ben ontzettend gelukkig met mijn nieuwe kamer. Het enige waar ik moeite mee heb is de timing. Op dit moment ben ik namelijk ook hard aan het studeren voor aankomende tentamenweek. Studeren is er de afgelopen tijd door omstandigheden bij ingeschoten. Ik moet nu veel in halen waardoor de combinatie van studeren en verhuizen wel stressvol is. Gelukkig heb ik een fijne planner die me helpt om het overzicht te bewaren.

Ook gaat de tijd best snel, eind oktober ga ik verhuizen. Superfijn dat mijn ouders me ook voor deze derde keer willen helpen. Ik weet dat ik me beter kan focussen op het moment dat ik verhuisd ben. Dat geeft me iets om naar uit te kijken, wetende dat alles om me heen dan ook weer bedaard is.

Volgende maand gaat mijn blog waarschijnlijk over de verhuizing en mijn eerste ervaringen op de Uithof. Tot dan!

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.