autipas

Met de Autipas naar Disneyland Parijs

In de voorjaarsvakantie ben ik drie dagen naar Disneyland Parijs geweest. Tijdens dit tripje heb ik gebruik gemaakt van de Priority pass die Disney biedt. In deze blog neem ik jullie mee in mijn voorbereidingen en mijn ervaringen tijdens het bezoek aan de parken van Disneyland Parijs. 

Voorbereidingen Autipas

Ik ben een ultieme Disney fan en ben dus al meerdere malen in Disney geweest. In het park heb ik nooit veel problemen ervaren, omdat het voor mij bijna als thuiskomen voelt. Net zoals in de Efteling vind ik wachtrijen wel ongemakkelijk, maar ik heb het wel voor over.

Nu ik van mijn diagnose afweet, ging ik ook voor Disney op onderzoek uit naar de mogelijkheden voor mensen met een beperking en dan specifiek Autisme. Via de site van Disneyland Parijs kwam ik erachter dat ik met behulp van de Autipas een priorty card kon aanvragen. Online kun je via Disney al een aanvraag indienen voor deze kaart. In het park (of in je Disney hotel) kun je dan de priority card ophalen. Tijdens het ophalen moet je wel een geldig bewijs kunnen laten zien. Disney ziet de Autipas als geldig bewijs.

Met de priority card kun je gebruik maken van de invalide ingang of de premier access ingang. Dit is ook afhankelijk van de beperking of aandoening waarvoor je de pas hebt aangevraagd. Met de Autipas krijg je een groen hokje op je priority card. Je komt dan in een aparte wachtrij te staan. De ene keer is deze gelijk aan de normale wachtrij, maar bij mij was het vaak vele malen korter. Op internet staan een hoop filmpjes over de verschillende ingangen. Deze heb ik van te voren goed bekeken, zodat ik in het park wist waar ik naar toe moest en zo min mogelijk voor onverwachte dingen kwam te staan.

Het gebruik van de kaart

Je bewijsmateriaal, in mijn geval de Autipas, moet je alleen laten zien tijdens het ophalen van de priority card. Daarna is de kaart van Disney je bewijsmateriaal. Je hoeft dus verder aan niemand te laten weten waarom jij gebruik maakt van deze kaart.

De kaart gebruik je dus om in andere wachtrijen te staan, maar je kunt de kaart ook gebruiken bij de parades en shows. Bij de parades en de shows in het park worden namelijk verschillende gebieden afgezet voor mensen met een priority card. Je laat je kaart aan een cast member zien en zij helpen je dan verder. Sowieso zijn bijna alle cast members bereid om je zo goed mogelijk te helpen! Hiervoor echt mijn complimenten.

Voor de meet en greets in het park (dus een buitenlocatie) moet je bij de cast member een terugkomtijd halen. Wees hiervoor op tijd! De terugkomtijden zijn namelijk beperkt en erg snel vol. Wil je graag meet en greets doen, ga dan in de ochtend eerst langs de locaties voor de verschillende terugkomtijden.

Mijn ervaring met de Autipas

Echt mijn trip is door de kaart echt nog beter dan ooit geworden! Doordat ik vaak een stuk korter in de wachtrij stond, was het mogelijk om tussendoor wat vaker rust te pakken. Er waren zelfs attracties waarbij wij direct konden instappen, terwijl er een wachtrij stond van 45 minuten. Ook de parades en shows waren een verademing, want ik stond niet in de mega massa en had wat meer ademruimte. Ik voelde me ook totaal niet ongemakkelijk, integendeel ik voelde me juist heel erg op mijn gemak. De cast members waren altijd bereid om te helpen en wisten altijd antwoord te geven op mijn vragen.

Natuurlijk krijg je op zo’n dag heel veel prikkels binnen. Ik kan dat in dit geval heel goed verdragen, omdat Disney een hyperfocus van mij is. Ik kan mij best voorstellen dat voor anderen mensen met Autisme het veel zwaarder is om in het park te lopen. Er zijn licht, geluid en reuk prikkels. In het zogenaamde blauwe boekje van Disney die online te vinden is, kun je vooraf al kijken welke prikkels er bij welke attractie zijn.

Voordelen

In dit geval kun je in Disney best wel profiteren van wat voordelen als je een beperking hebt. Zo krijg je 25% korting op je entreetickets (als je deze koopt aan de balie in het park zelf) voor jou en één begeleider. Hetzelfde geldt zelfs voor een jaarpas. Ook daar krijg je 25% korting voor jou en één begeleider. Let er wel op dat je de tickets of de jaarpas wel fysiek in het park moet kopen, want ze willen direct bewijs zien. De Autipas wordt dus gezien als legitiem bewijsmateriaal. Op arrangementen (hotel + tickets) kun je geen korting krijgen zover ik weet.

Conclusie

Ik vind de priority pas echt een aanvulling op mijn verblijf in Disney. Het is prettig om door de dag heen vaker rust te kunnen pakken, omdat je dus minder lang in de verschillende rijen staat. Ook de shows en parades zijn op deze manier nog leuker, omdat ik geen paniek had om de mensenmassa waar je anders best in verdrukt raakt. Let er van te voren wel op dat je Autipas van de NVA binnen is, want deze moet je bij het ophalen van de kaart wel echt kunnen aantonen. Er zijn ook andere bewijsmaterialen die je kunt laten zien, maar hiervoor verwijs ik je door naar de site van Disney.

Mocht je vragen hebben over de pas of over mijn ervaringen in Disney staat mij berichtenbox altijd open! Ook kun je je vragen hieronder stellen. Ik laat anderen graag meegenieten van de Disneymagie!

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
carolaweel
Lid
1 maand geleden

Hallo Frederique, ik zou je graag hierover wat willen vragen. Hoe kan ik je privé een bericht sturen?
Groeten Carola

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer artikelen

Jouw verhaal delen?

Klaar om anderen te inspireren? Laat je stem horen! Deel jouw ervaringen via een blog op Even Ontprikkelen! We staan open voor diverse perspectieven, zoals angst, depressie, autisme, HSP, AD(H)D, en meer. Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.