Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Twee weken proefwonen op kamers

Hoi allemaal! Deze blog gaat over mijn ervaring met twee weekjes proef wonen op kamers 🙂

In begin september had ik de kans om in het huis van een kennis te logeren. Zij ging op vakantie, dus kon ik twee weekjes ‘op kamers’ in de binnenstad van Groningen . Dit leek mij super leuk! Lekker dichtbij vriendinnen wonen die ondertussen al uit huis zijn gegaan. Ik had al helemaal plannen gemaakt om avondjes samen te eten of gezellig te kletsen.

Thuis wonen

Zelf woon ik sinds jongs af aan met mijn ouders in een dorpje, wat in totaal een halfuurtje reizen van de stad Groningen vandaan ligt. Wat ik heerlijk vind is dat er rondom mijn huis veel natuur te vinden is. Bij drukte ga ik vaak wandelen door het bos. Ik heb gemerkt dat dit mij goed helpt als mijn hoofd te vol zit. Dus dat dit kan is fijn.  Wat ook erg fijn is, is dat de stad goed is te bereiken. Hierdoor was ik nooit genoodzaakt om direct op kamers te gaan toen ik ging studeren. Want alles wat bij het studeren komt kijken, vind ik al een grote uitdaging op zich.

Op zoek naar zelfstandigheid

Maar nu ik steeds ouder word ga ik mij steeds meer afvragen hoe het is om zelfstandig op kamers te wonen. Ik vind het thuis prima. Alleen mis ik ook het gevoel van ‘student zijn’. Want ja, de meerderheid van mijn vriendinnen woont ondertussen in de stad. Ook merk ik dat ik steeds meer ruimte voor mijzelf nodig heb. Alleen is het nog al een beslissing om op jezelf te wonen. Wat mij onder andere tegen houd is de verantwoordelijkheid en de chaos die bij het plaatje ‘op kamers gaan’ hoort. Door mijn hoofd spookt dan de gedachte: “hoe ga ik het ooit redden?”. Balans vinden tussen het studeren/werken, sociale activiteiten en andere zaken is al lastig. Dus hoe gaat dat dan als er andere verplichtingen bij komen zoals zelfstandig wonen? Extra plichten zoals koken, boodschappen doen, huishoudelijke- en andere taken etc. komen er ook bij kijken. Super belangrijk om over na te denken en een grote stap om te nemen. Dus daarom was deze kans om proef te wonen ideaal!

Hoe heb ik deze tijd ervaren?

Ik heb deze twee week erg veel over mijzelf geleerd! In het begin vond ik het heel gek om alleen in een onbekend huis te zitten. Dat was echt even wennen. Maar ik kon al snel de draai vinden en vond de rust van alleen zijn ook wel weer fijn. Heerlijk dat niemand je in de weg zit en dat je zelf kan bepalen wanneer en wat je gaat koken. Ik merkte wel dat ik iets te enthousiast was en zo veel mogelijk in deze korte tijd wilde doen. Ik had voor bijna elke avond een sociale activiteit gepland en ging in mijn vrije tijd veel naar buiten. Alleen zit de binnenstad vol met prikkels (overal mensen, elk winkelstraatje heeft veel om naar te kijken etc.). Dan wil ik te veel ontdekken en te sociaal zijn. Dus werd het mij wat te druk. Jammer dat het stadspark ook zo druk is, dus tot rust komen door even te wandelen zat er niet in. En dat merkte ik, want mijn stresslevel ging steeds verder omhoog en mijn energieniveau omlaag. Dus ik had de dingen die ik niet noodzakelijk vond (zoals het huishouden 😉) maar even links laten liggen, dat kostte te veel energie die ik achteraf beter had kunnen verdelen. Maar het koken en boodschappen doen dat ging nog prima. De volgende keer zou ik er voor kiezen om wel meer te luisteren naar mijn lijf en meer vrije tijd in te plannen, of op tijdstippen te wandelen wanneer er niet zo veel mensen zijn (zoals vroeger in de ochtend).

Conclusie proef wonen

Ik had verwacht dat ik in een groot gat zou belanden en dat mijn hele structuur weg zou vallen. Maar dit viel mee! Oké, het is nog even zoeken met de balans vinden tussen veel willen doen en luisteren naar mijn lijf. Zodat ik niet te vermoeid raak en hierdoor niks meer kan (want ja, dingen zoals het huis schoonmaken moeten soms écht gebeuren). En overigens had ik nu geen geldzorgen etc. dat komt er ook nog bij kijken. Maar dat heb ik in deze blog even terzijde gelaten.

Door deze ervaring met proef wonen is de drempel om op kamers te gaan een stuk lager. Er zaten momenten bij dat het echt wel moeilijk was, maar daar ben ik ook zelf uitgekomen. Dus dat betekent dat als ik er aan toe ben om op kamers te gaan, dat ik het prima kan.

Leerpuntje proef wonen

Soms moet je ‘gewoon’ de stap durven zetten en maar gaan ervaren hoe iets is. Vanaf daar kun je verder kijken. Want wie weet is het namelijk helemaal niet zo ingewikkeld als dat je het in je hoofd had voorspeld.

 

Liefs,

Michelle

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.