Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een chaotisch hoofd, wat kan je daar aan doen?

Hoe voelt een chaotisch hoofd eigenlijk? Stel je voor dat je in een kamer staat en je omringd bent door een enorme hoeveelheid archiefkasten. De deuren en laatjes staan allemaal wagenwijd open en je ziet mappen die uitpuilen met papieren. Je wilt beginnen met het uitzoeken van een bepaalde map, maar deze bevindt zich op een lastig bereikbare plek, dus moet je eerst een paar andere mappen uitzoeken.

Het voelt overweldigend en er is een grote kans dat je overprikkeld raakt. Je zou ervoor kunnen kiezen om de kamer gewoon te verlaten, wat op dat moment de makkelijkste optie lijkt. Het nadeel hiervan is echter dat alle mappen en lades open blijven staan, wat betekent dat je nooit rustig verder kunt gaan met je dag. Er zal altijd een zenuwachtig gevoel in je lichaam aanwezig zijn, zelfs als je niet voortdurend aan die chaotische kamer denkt. Toch besluit je de deur dicht te doen en het uitzoeken van de mappen uit te stellen. 

Hoe ontstaat een chaotisch hoofd?

Dit is dus hoe een chaotisch hoofd kan aanvoelen. Je weet dat het niet werkt om alle gevoelens en gedachten uit de weg te gaan, maar het voelt op dat moment wel veilig. Misschien voel je je bijvoorbeeld schuldig omdat je al een lange tijd niet heb gereageerd op een vriendin. Je besluit deze gevoelens in een mapje te stoppen en de deur dicht te trekken. Het voelt op dat moment prettig, maar het zorgt er wel voor dat deze gevoelens (onbewust) blijven opstapelen. Een berichtje terug wordt niet op magische wijze verstuurd en jouw schuldgevoelens verdwijnen niet. Wanneer je besluit de deur weer te openen, komen deze gevoelens twee keer zo hard terug.

Soms komt er veel op je bordje en lijkt het ene na het andere je te overkomen, waardoor je moeite hebt om aan je eigen verplichtingen te voldoen. Je gaat in een soort overlevingsstand waarin je brein prioriteiten gaat stellen. Misschien heb je alleen nog energie om te presteren op werk en geen tijd meer om sociale contacten te onderhouden. Ook lukt het misschien net om voor jezelf te zorgen door eten te bereiden, maar de badkamer schoonmaken is geen prioriteit meer. Dit kan een tijdje zo doorgaan.

Na verloop van tijd kom je uit deze overlevingsstand en merk je dat je niet kunt ontspannen. Je voelt dat je in de afgelopen tijd zoveel onbewust hebt weggestopt. Het is fijn dat je brein je beschermt als het leven je (te veel) tegenslagen geeft. Maar het is niet makkelijk om met de periode erna om te gaan.

Hoe kan ik het oplossen?

Als je dit gevoel herkent en het idee hebt dat je vastzit, weet dan dat je niet de enige bent. Ik schrijf deze blog vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik op dit moment tegen precies hetzelfde probleem aanloop. Laten we daarom beginnen met het opschrijven van onze gedachten zonder er een oordeel aan te geven. Gebruik pen en papier en schrijf gewoon voor jezelf om het uit je hoofd en op papier te krijgen. Op die manier kunnen we rustig een begin maken om ons chaotisch hoofd weer op orde te krijgen.

Ik zal je op de hoogte houden door af en toe mijn gedachten en gevoelens van me af te schrijven op de blogpagina van Even Ontprikkelen. Zo kun je mijn reis volgen en hopelijk iets leren van mijn ervaringen.

Geef een reactie

Meer artikelen

Mijn vakantie

In deze blog neem ik jullie mee in mijn vakantie van dit jaar. Ik

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.