Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eindelijk praktijkervaring

Hey allemaal,

Het duurde even, maar ik ben er weer! Ik was erg druk met het leren voor tentamens en de tentamenweek zelf.

Ik ben nu vierdejaars student docent Nederlandse gebarentaal (NGT). Officieel zou ik dit jaar afstuderen, maar mede door Corona heb ik vertraging opgelopen. Er kwam vorig schooljaar maar geen duidelijkheid over de alternatieve stage die ik zou gaan lopen, waar ik erg gestrest door werd. Daarom heb ik toen de keuze gemaakt om mijn stage samen met een schoolvak door te schuiven naar het 4e jaar. In augustus van 2021 begon ik opnieuw met het zoeken naar een stageplek. Het lukte me maar niet om deze te vinden, deels door Corona, maar ook omdat er gewoon heel weinig geschikte plekken zijn voor mijn stage A. Ik heb bijna wekelijks contact gehad met mijn stagecoördinator. Dit vond ik een hele stressvolle periode, want niets liep zoals ik had gepland, waardoor mijn studie nog meer vertraagde.

Omdat het zo moeilijk is om een stageplek te vinden waar ik mijn volledige 140 stage uren kan maken werd er, net als vorig schooljaar, een alternatieve versie van stage A opgezet. Dit vind ik erg jammer, want het is niet zoals een stage hoort te zijn. Ik geef namelijk geen les aan een daadwerkelijke doelgroep, maar aan een paar medestudenten en mijn stagebegeleider die doen alsof ze een doelgroep zijn. Vorige maand kreeg ik (na 6 maanden zoeken) toch eindelijk te horen dat ik bij iemand echt stage kan lopen! (Dit is echter maar 28 uur, daarom doe ik zowel die alternatieve stage als de stage op locatie).

Mijn stageplek

Mijn stage A houdt in dat ik meeloop met een docent NGT. De docent met wie ik meeloop is een oud medestudent die vorig jaar is afgestudeerd. Ik vind dit prettig; we kennen elkaar al en kunnen het goed met elkaar vinden, waardoor een kennismakingsgesprek niet nodig was. De docent geeft een cursus aan Algemeen Belangstellenden op het beginnersniveau (AB1). In totaal zijn er 9 cursusavonden, afgelopen maandag was de eerste. Ik was best wel zenuwachtig en wist niet goed wat ik aan moest doen (ik volg al heel de Coronaperiode online meetings en lessen in een warme trui en joggingbroek, het was dan ook weer even wennen om me netjes aan te moeten kleden).

Toen ik eenmaal mijn outfit naar keuze had aangetrokken, stond me een pittige dag ondernemerschap te wachten. Om 18:10u was ik klaar op school en kwam ik helemaal gaar en moe thuis. Na het koken had ik nog maar een halfuurtje om te eten. Eenmaal op de stagelocatie aangekomen verdween mijn gaarheid als sneeuw voor de zon. De groep, bestaande uit 10 personen, is erg gevarieerd en leuk. Ze doen mee, stellen goede vragen en hebben een actieve houding. Ik kwam helemaal vol energie en enthousiasme, om 22:30u thuis. Dat was enorm fijn gevoel, maar had wel als gevolg dat ik pas heel laat sliep.

Mijn stage activiteiten

Stage A draait nu vooral om observeren, later komt hier het overnemen van stukjes les bij. Zo ga ik aanstaande maandag zo’n 20 minuutjes het onderdeel ‘tellen van 0-20’ uitleggen en een groepsoefening doen. Ik kijk hier zo erg naar uit, maar ben wel een beetje nerveus. Ik heb zo’n goed gevoel over deze stageplek en ben echt blij dat ik nog 8 keer te gaan heb!

Nu ik eindelijk ben begonnen met mijn stage, werk ik langzaam maar zeker naar de afronding van mijn studie toe. Toch heb ik nu nog wel even te gaan, voordat het echt zo ver is. Nog 1,5 schooljaar ongeveer. Ik houd jullie op de hoogte van mijn bevindingen.

Dankjewel voor het lezen en tot de volgende!

Liefs van mij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash 

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.