Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
autisme rijlessen

Waarom je een gespecialiseerde rijschool nodig hebt met autisme

Starten met rijlessen als iemand met autisme kan behoorlijk overweldigend zijn. Het is niet alleen een kwestie van het leren van de basisvaardigheden van autorijden, maar vaak komen er ook extra keuzes en kosten om de hoek kijken. En dan is er nog de zoektocht naar de juiste rijschool, een die ervaring heeft in het lesgeven aan autistische mensen. Je vraagt je wellicht af waarom eigenlijk een speciale rijschool nodig is, vooral als je alleen te maken hebt met angsten en geen andere beperkingen ervaart die voortkomen uit autisme tijdens het autorijden. Toch is het slim om hier rekening mee te houden en op zijn minst een proefles te nemen bij een gespecialiseerde rijschool voordat je lukraak een lespakket kiest.

Ik realiseerde me pas hoe belangrijk dit was nadat ik al 40 lessen had gevolgd bij een instructeur zonder ervaring met autisme. In deze blog wil ik graag mijn eigen ervaringen delen en uitleggen waarom het maken van deze keuze echt verstandig is.

 

Waarom ik de eerste keer niet slaagde

Toen ik zes jaar geleden begon met rijlessen, had ik geen idee wat me te wachten stond. Het blijkt dat mensen niet altijd openlijk hun ervaringen in dit opzicht delen. Natuurlijk hoor je wel eens die standaard uitspraken zoals ‘je leert pas écht rijden na het behalen van je rijbewijs’ en ‘het is normaal dat je niet precies weet wat je in die achteruitkijkspiegels ziet.’ Maar hierdoor vond ik het juist moeilijk om te vertrouwen op mijn gevoel, dat me vertelde dat ik na 40 lessen nog steeds onzeker was over autorijden. Ik ging onvoorbereid het examen in en slaagde ik niet.

Na deze teleurstelling raakte ik in gesprek met anderen die soortgelijke uitdagingen hadden ervaren. Het is grappig hoe we vaak geneigd zijn onszelf de schuld te geven, vooral als je een beetje op mij lijkt. Tijdens deze gesprekken besefte ik hoe belangrijk het is om de juiste rijschool te kiezen en een klik te hebben met je rijinstructeur. Het lijkt misschien gek om te denken dat je een klik moet hebben met je rijinstructeur, maar geloof me, als je gemiddeld €60 per les betaalt, wil je wel dat iemand begrijpt wat je doormaakt en je op je gemak stelt. Iemand die geduld heeft en de informatie rustig kan overbrengen.

 

Mijn ervaring met een gespecialiseerde rijschool

Gelukkig heb ik nu een rijschool gevonden die zich specialiseert in het lesgeven aan mensen met autisme. Hoewel ik nog maar twee lessen heb gehad, voelt het alsof ik meer heb geleerd over autorijden dan in die 40 eerdere lessen. Misschien klinkt dat een beetje overdreven, maar voor mij als autistisch persoon is het van belang om te begrijpen waarom ik iets moet doen of leren. Het is niet genoeg om simpelweg te horen dat ‘ver vooruit kijken belangrijk is’, ik wil begrijpen waarom dat zo is en waarom ik dat nog moet leren. Daarom raad ik iedereen aan met angststoornissen, autisme, AD(H)D of vergelijkbare diagnoses om een proefles te nemen bij een gespecialiseerde rijschool. En als je na enkele lessen merkt dat deze aanpak niet voor je werkt, is dat helemaal oké!

 

Wat kan helpen bij spanning en angst tijdens het leren autorijden

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik te wachten op mijn derde rijles. De spanning is voelbaar, maar geleidelijk aan krijg ik meer vertrouwen dat ik uiteindelijk ook zal kunnen autorijden. Misschien herken je die gedachten wel, zoals ‘ik ben waarschijnlijk degene bij wie het niet lukt.’ Die gedachten zijn volkomen normaal, vooral als je te maken hebt met een leven vol angsten en zelfkritiek. Het is goed om te weten dat veel mensen die zich zo hebben gevoeld nu gewoon de weg op gaan. Sommigen doen dat misschien nog steeds met af en toe wat angst en zenuwen, en dat is helemaal normaal. Het leerproces verloopt in stapjes, het hoeft niet meteen perfect te gaan en zonder spanning en angsten.

Dus, onthoud deze wijze woorden als je je voorbereidt om de weg op te gaan:

– Het is normaal dat autorijden niet meteen perfect gaat en dat het gepaard gaat met spanning en angst.

– Het leren autorijden is een proces en het is normaal om in het begin onzeker te zijn.

– Het gevoel van spanning en angst betekent niet dat je het niet kunt. Hoe meer je oefent, hoe minder gespannen je zult worden.

 

Deel jij ook je verhaal?

En vergeet niet: herhalen, herhalen en nog eens herhalen! Wanneer je vaak genoeg tegen jezelf positieve uitspraken herhaalt, zul je er uiteindelijk steeds meer in gaan geloven. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met het leren van iets wat aanvankelijk bijna onmogelijk leek.

Voel je vrij om je ervaringen hieronder te delen in de reacties of zelfs een blog over te schrijven. Even Ontprikkelen biedt je het platform om je ervaringen te delen. Klik op ‘artikel uploaden’ hieronder om je verhaal te delen!

Eén reactie

  1. Dit is super goed om te weten! Ik ben momenteel aan het kijken naar misschien een keer naar een rijbewijs te gaan werken, maar maakte mij inderdaad zorgen, want je weet nooit of de rij instructeur bij je past.

Geef een reactie

Meer artikelen

De eerste stap

Kennismaking Hallo allemaal! Ik ben Fréderique, 21 jaar oud en studeer op dit moment

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.