Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Autisme en rijvaardigheid

Mijn ervaring met het CBR

Iedereen moet voor hij/zij/hen mag rijden een gezondheidscheck doen. Dit is een vragenlijst met allerlei vragen over je mentale en fysieke gezondheid. Als je op 1 of meerdere vragen met ‘ja’ antwoord, is er verder onderzoek nodig. Omdat ik bij bijna elke vraag over mentale gezondheid ‘ja’ moest antwoorden was er een keuring bij een arts nodig. Een psychiater in mijn geval.

Via het CBR kreeg ik een brief met de psychiater waar ik gekeurd moest worden. Wat mij gelijk al opviel was dat ik bij deze praktijk alleen telefonisch een afspraak kon maken. Ze zeiden ‘gespecialiseerd in autisme-keuringen’ te zijn, waarom kan ik dan alleen bellen? Na een aantal maanden had ik genoeg energie, moed en kracht verzameld om te bellen. De afspraak was gemaakt.

Het eerste gesprek

De afspraak vond online plaats vanwege covid-19. Vol zenuwen wachtte ik op de psychiater, ik wist absoluut niet wat ik kon verwachten en hoe ik mij kon voorbereiden. Ik hou er niet van als ik iets van tevoren niet kan plannen, bij dit gesprek was dat zeker het geval.

Het gesprek begon. De psychiater legde uit waarom het gesprek nodig was. Hij zei dat zijn ervaring is dat mensen met autisme zelfs “beter auto kunnen rijden” dus dat het geen probleem moest zijn. De eerste vraag die hij stelde was “Waaraan merk je het meeste dat je autisme hebt?”  Omdat ik niet voorbereid was op deze vraag en het een hele open vraag is. Wist ik niet wat ik moest zeggen. Ik vertelde iets over overprikkeling en plannen.
Nog voordat ik mijn zin af kon maken vertelde hij mij “Maar dat is natuurlijk geen symptoom van autisme, wat echt de kern van autisme is, is dat je geen empathie hebt en je niet goed kan inleven in andere mensen. Heb jij hier last van?” Ik vertelde hem dat ik juist wel empathie heb. Na amper 5 minuten gepraat te hebben zei hij: “Jij hebt geen autisme, het zal wel borderline zijn.”

BAM

Het voelde alsof er een deur in mijn gezicht werd dicht geslagen. Ik heb al enorm vaak last van imposter syndroom (het idee dat ik geen autisme heb, dat ik het allemaal bedenk), dit versterkte dat gevoel enorm.
Ik kon niet meer goed praten en voor mijzelf opkomen lukte al helemaal niet meer. De vragen die hij verder nog stelde waren in mijn ogen niet erg professioneel. Zo vroeg hij mijn exacte gewicht en of ik bi-seksueel ben.
Na dit gesprek keurde hij mij eerst goed maar een aantal dagen later toch af in verband met mijn depressie. Met ernstige depressie mag je niet rijden. 

Het tweede gesprek

Een aantal maanden en een intensieve trauma therapie later is mijn depressie zo goed als weg. Ik meldde mij opnieuw aan, betaalde opnieuw de kosten en kreeg opnieuw een psychiater toegewezen. Dit keer was het een hele andere ervaring. Weer was het via videobellen. De psychiater stelde duidelijke vragen en luisterde naar mijn verhaal. Ik voelde mij enorm gezien door hem en hij heeft mij goed gekeurd.

Eindelijk mag ik mijn rijlessen weer vervolgen. Ik moet er een beetje haast achter zetten omdat ik waarschijnlijk in augustus ga reizen. Hierdoor zal ik veel lessen snel achter elkaar moeten inplannen. Hier maak ik mij een beetje zorgen over omdat, de laatste keren dat ik rijlessen had, ik na een uur al geen concentratie meer had. Auto rijden is iets wat enorm veel energie vraagt en volgens mij kan het ook enorm snel overprikkelen. 

Herkennen jullie dit? En hoe gaan jullie om met de overprikkeling die komt kijken bij auto rijden?

– Ik wil niemand bang maken met dit verhaal. Omdat ik zulke verschillende ervaringen heb leek het mij het waard om dit te delen. Ik ga binnenkort een klacht indienen tegen de eerste psychiater. Mocht jou zoiets overkomen, weet dat je niet alleen bent en dat ook psychiaters niet altijd alles weten. – 

21 reacties

  1. Wat belachelijk validistisch van de eerste psychiater!
    Als het goed gaat de psychische test er binnenkort uit voor autistische mensen! Dus dat is fijn.

    Ik heb mijn rijbewijs gehaald voordat ik mijn diagnose had, dus heb nooit een keuring hoeven te doen.

  2. Oh ik heb ook echt een slechte ervaring met het cbr en een gesprek met een psychiater..is wel 5 jaar geleden maar toch..
    Ik stond letterlijk na 5 min weer buiten, ff €300 lichter (moest contant betalen) en het enigste wat die man vroeg was “heb je last van je autisme tijdens het autorijden?” ik had al een paar lessen gehad en het ging me prima af, dat zei mijn instructrice ook alleen had ik net als vele anderen moeite met spiegels kijken..dusja goedgekeurd, rijtest gehaald..en toen moest ik stoppen wegens financiele redenen..baal ontzettend maar hoop zo in de toekomst alsnog mijn rijbewijs te kunnen halen!

    1. Jaa, het is echt zo duur! Ik moest twee keer 300 euro betalen. De eerste keer duurde 10 minuten, de tweede keer ietsjes langer.. 18 minuten namelijk! Wat balen dat je moest stoppen, het is ook echt zo duur.. Ik hoop dat je, tegen de tijd dat je het weer gaat proberen, je niet meer zo’n test hoeft te doen!!

  3. Ik zweer bij de “rescue pastilles” van Bach.
    Je koopt het bij de Holland and barret.
    Ik heb ze op mijn rijexamen genomen, en nu nog steeds tijdens t rijden.

    Ik heb op die keuring gewoon overal nee op ingevuld dus die testen heb ik nooit gehad

      1. Soort snoepjes eigenlijk waar je op zuigt, als je zoekt op “Bach rescue pastilles” op Google vind je ze wel! Ik neem ze nu 5 jaar later nog steeds als ik langer dan een half uur moet rijden

  4. Die eerste psychiater,wow wat een nachtmerrie!

    Ik heb 2 jaar geleden 2 jaar lang gelest maar het lukte steeds niet.. achteraf,nu met diagnose,denk ik dat het kwam door overprikkeling/het te moeilijk voor mezelf maken. Volgend jaar wil ik graag weer beginnen maar deze keer met een automaat zodat ik al een ding minder heb om op te letten..
    Ik was zooo bang voor die test dus ik ben al heel blij dat het straks niet meer hoeft met autisme.

    1. Dat zou enorm goed kunnen, ik hoop dat het met een automaat beter voor je gaat! Dat scheelt al enorm lijkt mij! Ik merk ook dat ik tijdens het lessen echt heel snel overprikkeld ben, je moet op zoveel dingen tegelijk letten.. Succes!!

    2. Hoi Mariska,

      Sorry voor de late reactie (ik ben nieuw op het platform), maar lessen in een automaat kan ik je van harte aanbevelen. Ik heb zo’n twintig lessen in een schakelwagen gereden, maar dat was too much to handle; teveel handelingen die je tegelijkertijd moest doen. Een paar jaar later heb ik mijn rijbewijs gehaald in een automaat; rijdt zoveel relaxter alleen een gas en rempedaal.

      Daarnaast is een goede rij-instructeur of instructrice ook goud waard. Eentje die zich richt op jou en jouw rijden (want lessen is al duur genoeg 😉) en niet, zoals bij mij bv. het geval was, zijn telefoon en autoradio (incl. volumeknop) interessanter vond.

      Tot slot: mocht je het qua prikkels en vanuit financieel oogpunt kunnen doen, dan kan ik je bloklessen (bij mij was dat 2×50 minuten aan elkaar) ook aanraden. Mijn ervaring daarbij was namelijk dat je dan tenminste ook tijd hebt om een stuk voor jezelf te rijden, en zo meer te leren, i.p.v. dat je vooral bezig bent met de vorige leerling naar huis te brengen en diegene die na jou komt, op te halen.

      Allicht dat je aan bovenstaand verhaal nog wat hebt. Succes met lessen! 💪

    3. Nog een extra reactie van mij, ik heb afgelopen week eindelijk mijn rijexamen gehaald in een automaat! Dat ging echt zoveel beter! Super goed idee om al gelijk in een automaat te starten! Rijden in een schakel-auto gaf mij echt constante errors, ik kon op niks anders letten! Maar met de automaat ging het gelijk super goed 🙂 succes alvast!

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.