Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Kleding in verschillende materialen, kleuren en prints op een kledingrek

8 oplossingen voor overprikkelende kleding

Overprikkelende kleding kan voor mij als autist echt mijn hele dag verpesten. Nu dat het winter is, komen warme truien goed van pas! Aan het einde van de dag ben je overprikkeld, maar waarom nou eigenlijk precies? En dan weet je het opeens: ik heb een kriebeltrui aan! Het kan soms even duren voordat je in de gaten hebt wat de oorzaak van de overprikkeling precies is. Vervolgens is het natuurlijk handig om te proberen deze overprikkeling te voorkomen.

Wat betreft overprikkeling door kleding kan het best lastig zijn om de juiste outfits te vinden. Deze overprikkeling kan bijvoorbeeld ontstaan door verschillende stoffen, patronen, kleuren, naadjes of labels. Hoe zorg je er als autist nou voor dat je kleding zo comfortabel mogelijk is? Veel van deze tips lijken voor de hand te liggen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik van sommige dingen pas na mijn diagnose echt begreep waarom ik daar zoveel last van had.

1. Let op het materiaal

Bovengenoemde kriebeltruien bevatten vaak wol. En hoewel dat erg lekker warm zit, probeer ik altijd kleding te kopen waar geen wol in zit. Ik vind persoonlijk katoen het lekkerste zitten, maar dit kan per persoon verschillend zijn. Kijk eens naar je favoriete kledingstukken in de kast; die dingen die je altijd automatisch pakt en kijk dan welke stof het is. Dit geeft je een goede indicatie van welke stof(fen) je toekomstige garderobe het beste kan zijn. Ook kan je daarbij letten op hoe warm of koud je het krijg in een bepaald kledingstuk. Een wollen trui biedt bijvoorbeeld meer warmte dan een katoenen trui.

2. Let op printjes en kleuren

Iets waar ik in eerste instantie niet aan had gedacht bij overprikkeling door kleding zijn printjes. Het gaat hierbij dan niet om het tastzintuig dat overbelast kan raken, maar om visuele overprikkeling. Zelf ben ik dol op t-shirts met prints op de voorkant, maar echt drukke printjes, met name op de mouwen, word ik helemaal gek van. Mijn garderobe bestaan dan ook uit veel effen kledingstukken. Ook de kleur van de kleding kan veel verschil maken. Voor mij vallen bijvoorbeeld felle neon kleuren af als kledingkeuze, omdat ik dat afleidend vind.

3. Draag de juiste maat en pasvorm

Kledingwinkels hebben zulke uiteenlopende maten dat een maat 38 een maat 44 kan zijn in een andere winkel of zelfs in dezelfde winkel. Dat jij een maat 42 hebt, wil dus niet zeggen dat je altijd een maat 42 goed past. Dit geeft vaak een error in mijn autistenbrein haha. Met de “juiste” maat bedoel ik dan dus ook dat je vooral kleding kiest die voor jou goed en lekker zit. Als jij strakke broeken heerlijk vindt zitten, koop die! Maar draag je liever een trui die eigenlijk volgens het labeltje drie maten groter is dan wat je meestal draagt, koop die dan!

4. Bh’s zonder beugel

Waarbij de juiste maat dragen wel iets belangrijker is, is bij bh’s. Wanneer je daar de verkeerde maat van draagt, dan zit het vaak niet helemaal lekker. Maarja, twee harde metalen stangen midden op je borstkas, dat klinkt sowieso niet echt lekker vind ik. Voor de mensen die bh’s dragen, is het tegenwoordig gelukkig een stuk makkelijker om leuke beugelloze bh’s of bralettes te kopen. Ik vind dit zelf echt een fantastische ontwikkeling binnen de modewereld. En als jij helemaal geen bh wil dragen, dan is dat natuurlijk ook hartstikke prima!

5. Sokken zonder naadjes

Het allerergste voor mij zijn sokken met naadjes bij de teen! Echt ver-schik-ke-lijk! Als ik de verkeerde sokken aan heb, dan blijven die de hele dag mijn aandacht trekken. Als kind had ik hier ook al last van. Helaas vind ik het best lastig om de perfecte soort sok te vinden. Niet alleen wil ik geen naden bij de tenen, maar de sok moet ook hoog genoeg zitten op de kuit en vooral niet afzakken, maar ook weer niet een strak boord hebben! Sokken met printjes vind ik superleuk, maar helaas zijn die te overprikkelend voor mij door de stiksels en draadjes aan de binnenkant. Ik hoop dat andere autisten zich herkennen in de zoektocht naar de perfecte sokken haha.

6. Pas kleding thuis

Nieuwe kleding kiezen, kan een enorme uitdaging zijn wanneer je in een pashokje staat en daar overprikkeld raakt. Kledingwinkels hebben vaak (harde) muziek aan, felle lampen, veel mensen en dan moet je óók nog eens je eigen kleding uitdoen om de nieuwe kleding te proberen. Pas na mijn diagnose realiseerde ik me waarom ik het altijd zo lastig vond om kleding te kopen en voor m’n gevoel uuuren in een pashokje stond te wikken en wegen over mijn keuzes. De oplossing voor mij is dan ook om kleding thuis te passen. Door kleding online te bestellen, kan ik in mijn eigen veilige omgeving goed voelen en testen of het nieuwe kledingstuk echt goed past. Op sites staat ook vaak welk materiaal de kleding heeft en dat is erg handig! Het nadeel hiervan is voor mij wel dat het retourneren van de niet fijn zittende kledingstukken mij veel energie kost.

7. Knip merkjes eruit

Ik denk dat de meeste van ons dit al wel doen, maar knip kriebelmerkjes uit je kleding! Niks is zo irritant als een label in je nek of zij dat de hele tijd lijkt te schreeuwen: “let op mij, ik ben hier, hallooo”. Merkjes uit kleding knippen is dan ook echt het eerste dat ik doe zodra ik iets nieuws heb gekocht. Let hierbij wel goed op! Heb je namelijk een kledingstuk dat op een bepaalde manier gewassen moet worden, dan kan het wel handig zijn om dit ergens op te schrijven. Maak dan bijvoorbeeld een foto van het label en het kledingstuk en zet deze in een speciaal mapje op je telefoon. Zo weet je altijd hoe het gewassen moet worden. Ook is het handig om de maat of de naam van het kledingstuk hierbij te onthouden wanneer je denkt dat je het nogmaals wilt aanschaffen.

8. Koop meerdere van hetzelfde

Bevalt een kledingstuk erg goed, koop er nog één! Of twee! Of tien! Geen grap. Ik heb ooit het perfecte zwarte t-shirt gevonden en hier heb ik er toen drie van gekocht. Jaren later wilde ik heel erg graag nog een aantal van deze shirts kopen, maar de winkelketen was ondertussen failliet gegaan. Nog steeds baal ik hier echt enorm van! En zelfs een bepaald merk kan opeens de productie aanpassen waardoor die ene legging net niet meer hetzelfde is als degene die ze vorig jaar verkochten. Dus wacht hiermee ook niet te lang!

Geef een reactie

Meer artikelen

Jouw verhaal heeft kracht.

Misschien heb je het gevoel dat je verhaal slechts één van velen is, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand die momenteel met een soortgelijke uitdaging worstelt.

Stuur ons jouw verhaal in en zie het binnenkort op onze site.